В Білорусі проходять спільні з ЗС РФ військові навчання / фото REUTERS

Росія має можливість використовувати армію на території Білорусі, як на своїй власній.

Читайте такожСанкції ЄС проти Білорусі заблокували

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" військовий експерт Ігор Романенко, коментуючи російсько-білоруські військові навчання неподалік від Бреста.

Відео дня

"Зараз проводяться навчання "Слов'янське братство", зайшли 300 десантників російських, це небагато, 70 одиниць техніки. Показово, що десантники - це рід військ, який означає підготовку або спільні дії угруповань атакуючого плану. Якщо згадати радянські часи, то десантників використовували і в Тбілісі з лопатками, і в країнах Балтії. З цього приводу ілюзій бути не може. Те, що їх невелика кількість – за необхідності все це буде збільшено і заведено стільки, скільки буде потрібно", – розповів військовий експерт.

Романенко нагадав, що в рамках союзної держави Лукашенко "підписав досить багато документів, які є юридичною підставою для того, що територію Білорусі можна використовувати за необхідності збройними силами Російської Федерації як свою територію".

"Під виглядом того, що створили спільну систему ППО і підписали документи, можна було завести не тільки війська ППО, але і все, що необхідно. Крім того, росіяни давно наполягали, щоб надали авіаційну базу. Використовуючи всю інфраструктуру, можна вплинути на ситуацію, зайти військами. Від їхніх південних кордонів до Києва недалеко", - зазначив він.

Спільні тактичні навчання російських та білоруських десантників "Слов'янське братство" проходять з 14 по 25 вересня у Білорусі. У навчаннях задіяні близько 300 російських військовослужбовців і близько 70 одиниць бойової та спеціальної техніки.

Дружба Лукашенка і Путіна на тлі протестів в Білорусі

  • Після початку масштабних протестів в серпні Лукашенко заявив, що президент Росії Володимир Путін пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни.
  • 27 серпня Путін припустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • 8 вересня Лукашенко заявив про готовність продовжити інтеграцію з Росією, зазначивши, що в разі «падіння» Білорусі наступною буде Росія.