Президент РФ Володимир Путін / Фото: REUTERS

Президент США Дональд Трамп відклав саміт G7 до осені й допустив, що запросить на зустріч Росію, а також лідерів кількох інших країн, щоб розширити клуб, який він назвав "дуже застарілим".

Про це пише Financial Times, нагадуючи, що лідери Німеччини, Франції, Канади, Японії, Італії й Великої Британії повинні були зустрітися у Білому домі наступного місяця. Але американський президент відклав це зібрання після того, як німецький канцлер Ангела Меркель відмовилася приїхати особисто. Спілкуючись з репортерами на борту президентського літака після запуску космічного корабля SpaceX у Флориді, Трамп сказав, що G7 більше не відображає те, "що відбувається у світі сьогодні".

"Це дуже застаріла група країн", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожТрамп хоче провести очну зустріч лідерів G7 у своїй заміській резиденції

Трамп додав, що хоче запросити лідерів Росії, Індії, Австралії, Південної Кореї на зустріч у вересні або, можливо, вже після президентських виборів, які в США пройдуть у листопаді.

Видання пише, що потенційне запрошення Путіна буде дуже суперечливим. Адже Росію виключили з групи G8 в 2014 році після анексії українського Криму. Зовнішньополітичний експерт Brookings Institution Томас Райт сумнівається, що лідери G7 погодяться з ідеєю Трампа розширити організацією. Хоча одноразові запрошення інших лідерів раніше відбувалися.

Трамп сподівався використати G7 для побудови коаліції заради спільного тиску на Китай, особливо після нещодавнього рішення Пекіну поширити свій закон про національну безпеку на Гонконг.

Читайте такожПутін планував розгорнути масштабний наступ і до 2020 року розділити Україну "по Дніпру" – генерал

Минулої п'ятниці Трамп оголосив про дії проти Китаю, які будуть включати також санкції проти чиновників як з Гонконгу, так і з материкової частини країни. Райт зауважує, що Трамп власноруч знищив свій план.

"Тепер він відклав саміт і запросив на нього Путіна, який став непохитним союзником Пекіну проти Гонконгу. Весь цей епізод - катастрофа для американської дипломатії й несподіване щастя для Си Цзиньпіна", - вважає експерт.