Санкції проти Білорусі - країни Балтії внесли Лукашенка та його оточення до "чорного списку" / REUTERS

Естонія, Латвія і Литва запровадили санкції проти 128 білоруських посадовців, у тому числі президента Олександра Лукашенка.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Естонії у Twitter.

"Сьогодні Естонія разом з Латвією та Литвою розширили список білоруських посадовців, на яких розповсюджується заборона в'їзду", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожКім Чен Ин вибачився перед Сеулом за вбивство південнокорейського чиновника

Як сказано на сайті МЗС Естонії, санкції застосовуються з 31 серпня 2020 року до 30 серпня 2025 року.

Хто потрапив до "чорного списку"

Усього до списку обмежувальних заходів внесли 128 осіб. Серед них Лукашенко та його син Віктор, керівник адміністрації президента Ігор Сергієнко та його перший заступник Максим Риженков і заступники Ольга Чуприс, Дмитро Крутой, а також інші чиновники адміністрації Лукашенка.

Окрім них, санкції запроваджено проти голови Центральної виборчої комісії Лідії Єрмошиної та членів ЦВК, міністра внутрішніх справ Юрія Караєва та його застпуників, державного секретаря Ради безпеки Білорусі Валерія Вакульчика та екс-держсекретаря Андрія Равкова, керівника КДБ Івана Тертеля, керівника Слідчого комітету Івана Носкевича та його заступників, екс-генпрокурора Олександра Конюка та чинного генпрокурора Андрія Шведа, а також керівників і інших представників силових органів.

Інавгурація Лукашенка: реакція Європи

  • У Євросоюзі не визнали результатів виборів і легітимність Олександра Лукашенка і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • На засіданні 21 вересня міністри закордонних справ країн-членів ЄС не домовилися з питання запровадження санкцій проти білоруських чиновників.
  • Після рішення глав МЗС лідери Європейського Союзу на саміті 1-2 жовтня мають розглянути питання про запровадження санкцій проти білоруських чиновників, у тому числі прийняти політичні рекомендації з цього питання.
  • У Євросоюзі підготували список із 40 прізвищ осіб та установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції.