У Мінську вже два дні проходять протести проти Лукашенка / REUTERS

Днем після вчорашніх протестів Мінськ був «дивно пустельний», ніхто не посміхається і не сміється.

Про це в інтерв'ю УНІАНу розповіла Марина Адамович, правозахисниця і дружина білоруського опозиційного політика Миколи Статкевича.

«Днем Мінськ був дивно пустельний. Ніхто не посміхається. Ніхто не сміється. Погане затишшя. І у що він може розрядитися, я не знаю. Вся центральна частина міста повністю перекрита. У нас збираються в різних місцях міста. Ми вчора були в районі Пушкінської (середньо віддалений від центру район, - УНІАН), але до самої площі підібратися не змогли. Звідти лунали розриви світлошумових гранат. Це вже стає звичним для вечора», - зазначила правозахисниця.

Відео дня

Читайте такожУ Беларуси за два дні протестів госпіталізувалі понад 200 осіб - МОЗ

Вона зазначила, що, за словами очевидців, міліція до другої ночі ловила і била людей.

«Але у нас вже кілька днів інтернет недоступний, інформація на рівні чуток, телефонних розмов. Друзі зникають. Ті, хто їх затримує, не вважають за потрібне повідомляти, де вони знаходяться. Влада офіційно визнала, що 9 серпня було затримано близько трьох тисяч (тисяча в Мінську) людей. Вчорашній день завершився такими ж «хапунами». Скрізь антитерористичні групи типу «Альфа». У нас же по країні всі суцільні «терористи», «злочинці», які раптом захотіли чесних виборів», - розповіла Адамович.

  • Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори .
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля.
  • Увечері 10 серпня протести поновилися. Військовий спецназ в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. Також відбулися масові затримання по всій країні.