Лукашенко поговорив із Путіним / фото УНІАН

Президент Білорусі Олександр Лукашенко мав намір обговорити ситуацію в своїй  країні з президентом РФ Володимиром Путіним, оскільки вважає її "загрозою Союзній державі".

Читайте такожТисячі білорусів вийшли у центр Мінська вшанувати пам’ять загиблих на протестах (фото, відео)

Про це Лукашенко заявив на нараді в Мінську в суботу, передає агентство БЕЛТА.

Відео дня

"Фактично за сценарієм розгортається агресія проти Білорусі. Треба зв'язатися з Путіним, президентом Росії, щоб я міг з ним переговорити зараз. Тому що це вже загроза не тільки Білорусі", - зазначив Лукашенко.

"Я хочу сказати, що захист сьогодні Білорусі – це не менше, ніж захист всього нашого простору, Союзної держави, і приклад іншим. Якщо білоруси не витримають, покотиться ця хвиля туди. Тому за нас так вчепилися", - сказав він.

"Ми бачимо, що відбувається. Нас заколисувати не треба мирними акціями і демонстраціями. Ми бачимо, що в глибині відбувається. Ми дуже добре це бачимо. І потім, ми ж методички читали кольорових революцій. Більш того, до методичок кольорових революцій (це особливість, про це ми будемо говорити сьогодні в Міноборони в Центрі стратегічного управління) вже з'явилися елементи зовнішнього втручання", - наголосив білоруський президент.

Пізніше стало відомо, що президенти таки поспілкувалися телефоном. 

"Відбулася телефонна розмова президента Білорусі Олександра Лукашенка з президентом Росії Володимиром Путіним.  Президенти обговорили ситуацію, яка складається всередині і навколо Республіки Білорусь", - повідомили в прес-службі глави білоруської держави.

Як повідомили в прес-службі російського президента, Олександр Лукашенко інформував Путіна про ситуацію в Білорусі, що склалася після президентських виборів.

"По обидва боки була висловлена ​​впевненість, що всі виниклі проблеми будуть незабаром врегульовані. Головне, щоб цими проблемами не скористалися деструктивні сили, які прагнуть до того, щоб завдати шкоди взаємовигідній співпраці двох країн в рамках Союзної держави. У зв'язку з таким, що відбувся напередодні поверненням до Росії раніше затриманих в Білорусі 32 громадян дана позитивна оцінка тісній взаємодії профільних відомств з даного питання. Домовлено про продовження регулярних контактів на різних рівнях і підтверджений настрій на зміцнення союзницьких відносин, що повною мірою відповідає корінним інтересам братніх народів Росії та Білорусії", - говориться в повідомленні.

Вибори та протести у Білорусі: що відомо

  • Після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово вийшли на протести проти фальсифікації результатів голосування. Вони виступають проти Олександра Лукашенка й на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла діючого президента з великим відривом.
  • Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями. Серед протестувальників є загиблі.
  • 14 серпня Центрвиборчком Білорусі оголосив остаточні підсумки виборів – у чинного президента Олександра Лукашенка 80% голосів, у Світлани Тихановської - 10%.