В Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка / фото REUTERS

Таємна інавгурація Олександра Лукашенка в Білорусі показала, що він й сам не впевнений у підтримці серед народу.

Читайте такожКанада і Польща не визнають легітимність Лукашенка

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" журналіст із Мінська Ілля Добротвор.

Відео дня

"Інавгурація показує, що Олександр Лукашенко не впевнений - він знає, що 80% за нього не проголосували. Якби була всенародна підтримка, зрозуміло, що інавгурація Лукашенка відбувалася б відкрито, гласно, на ній би були присутні журналісти, представники дипломатичного корпусу, які працюють у Мінську. Те, що відбувалося - це якийсь "міжсобойчик" серед своїх. Причому люди, які їхали на цю інавгурацію, самі не знали, куди їдуть", - зазначив Добротвор.

Журналіст нагадав, що європейські країни "вже показали свою позицію, що вони не визнають (інавгурацію - ред.)".

За його словами, реакція Росії теж поки вичікувальна:

"В принципі, вони були навіть не в курсі, хоча останнім часом Олександр Лукашенко дуже багато говорив про союзну державу, про союзництво. Російський посол теж не був присутній нарівні з усіма. Це говорить про те, що Олександр Лукашенко не довіряє, зокрема й Росії".

Протести в Білорусі і таємна інавгурація Лукашенка 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • За даними білоруських ЗМІ, сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.