В Мінську відбувлася таємна інавгурація Лукашенка / фото REUTERS

Протестувальники в Білорусі зустріли новину про таємну інавгурацію Лукашенка іронічним флешмобом.

Читайте такожВлада України на термінових нарадах визначить свою позицію щодо таємної інавгурації Лукашенка - МЗС

Про це повідомив в ефірі телеканалу "Україна 24" лідер білоруського руху "За свободу" Юрій Губаревич. За його словами, це один з ключових днів "у тривалій боротьбі з узурпатором влади Олександром Лукашенком".

Відео дня

"Люди, які протестують, зустріли цю новину з великою долею іронії та сміху. Зараз проводяться флешмоби, кожен громадянин Білорусі, який має під руками конституцію, публікує свій ролик, як він теж приймає присягу - чим я менш легітимний, ніж та людина, яка не так давно таємним чином вирішила себе в черговий раз призначити президентом", - розповів опозиціонер.

Як зазначив Губаревич, люди виходять і на вулиці:

"По Мінську я недавно проїхався і бачив досить велику кількість стихійних пікетів. Увечері очікується, що люди вийдуть на більш масовий захід".

Лідер руху "За свободу" додав, що "таємний" формат, в якому була проведена інавгурація, свідчить, що Лукашенко і його найближче оточення "відчувають, що користуються вкраденим".

Протести в Білорусі і таємна інавгурація Лукашенка 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • За даними білоруських ЗМІ, сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка. Пряма трансляція цієї події, як це передбачено законодавством Білорусі, не проводилася.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.