В Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка  фото REUTERS

Таємна інавгурація Олександра Лукашенка стала вимушеним кроком, оскільки публічний формат викликав би бурхливу негативну реакцію.

Читайте такожВлада України на термінових нарадах визначить свою позицію щодо таємної інавгурації Лукашенка - МЗС

Таку думку в ефірі каналу "Україна 24" висловив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Відео дня

"У нього виходу немає. Він розуміє, що публічна інавгурація з гостями, з якимись великими святами викликала б негативну реакцію прямо зараз у щонайменше жителів Мінська. А так, я щойно читав "Нехта", вони скликають людей на 18:00 висловити своє ставлення з приводу цієї інавгурації", - сказав політолог.

Голобуцький вважає, що Лукашенко "триматиметься до останнього", а терміни, коли з ним можна було домовитися, вже минули.

"Звичайно ж, він не піде, він буде триматися до останнього, і чим довше за часом це триватиме, тим сильніше він буде триматися. Домовлятися на більш-менш нормальних умовах він міг тільки на початку, про свій відхід, гарантії, а зараз посилюється. Лукашенко буде пробувати загнати протест репресіями, іншого способу довести перш за все Росії, що він контролює ситуацію, у нього немає. Він зробив цей крок, щоб закінчилося питання з його легітимністю, тепер треба зробити все, щоб протест перейшов у підпільну частину", - сказав Голобуцький.

Протести в Білорусі і таємна інавгурація Лукашенка 

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • За даними білоруських ЗМІ, сьогодні, 23 вересня, у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної інавгурації.