Вірменію та Азербайджан просять проявити відповідальність і стриманість / Ілюстрація REUTERS

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич закликала Вірменію та Азербайджан припинити бойові дії в Нагірному Карабасі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Читайте такожФранція оголосила свою позицію по війні у Карабасі

Відео дня

"Я серйозно стурбована повідомленнями про військову ескалацію нагірно-карабахського конфлікту. Я закликаю наші держави-члени, Вірменію та Азербайджан, проявити відповідальність і стриманість і негайно припинити бойові дії", - йдеться в заяві.

Вона нагадала, що при вступі до Ради Європи обидві країни взяли на себе зобов'язання вирішити конфлікт мирними засобами, і це зобов'язання має суворо дотримуватися.

"Від імені Ради Європи я закликаю владу двох наших держав-членів зробити все можливе, щоб захистити людські життя і не брати участь у військових конфліктах. Слід докласти всіх зусиль, щоб зупинити ескалацію. У зв'язку з цим ми підтверджуємо нашу підтримку співголів Мінської групи ОБСЄ в їх роботі з надання допомоги нашим державам-членам у пошуку мирного вирішення цього конфлікту".

Війна в Нагірному Карабасі: хронологія конфлікту

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти. 
  • 27 вересня 2020 року загострилася ситуація у районі невизнаного Нагорного Карабаху - території, за яку десятки років ведуть боротьбу Вірменія та Азербайджан.
  • Цього ж дня, 27 вересня 2020 року Франція висловила стурбованість повідомленнями про жертви серед мирного населення.