Ілюстрація REUTERS

У Німеччині виступили проти приєднання Росії до «Великої сімки», оскільки підстав для такого повернення досі немає.

Таку думку висловив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт, пише DW.

Він нагадав, що РФ виключили з міжнародного клубу через анексію українського Криму, і підстави для цього рішення залишаються незмінними.

Відео дня

Читайте такожAmerican Interest: Зараз не час ослаблювати тиск на Путіна й запрошувати на саміт G7

«Російське керівництво має покласти край цій ситуації», – пояснив Зайберт.

Водночас глава німецького МЗС Гайко Маас прокоментував пропозицію американського президента Дональда Трампа залучити до «сімки» й інші країни.

«У мене є великі сумніви, чи є сенс створювати ще один проміжний формат», – сказав дипломат.

Раніше проти повернення Росії висловився прем'єр Канади Джастін Трюдо. 

«Росію виключили з «Великої сімки» після того, як вона вдерлась до Криму. Через її постійну неповагу і порушення міжнародних правил й норм вона залишається за межами «сімки» і буде там залишатися», – нагадав він днями.

«Велика сімка» включає Канаду, Францію, Німеччину, Італію, Японію, Британію і США. При цьому головування щорічно змінюється серед країн-членів. ЄС також є учасником.

Як повідомляв УНІАН, Трамп відклав саміт G7 до осені й допустив, що запросить на зустріч Росію, а також лідерів кількох інших країн, щоб розширити клуб, який він назвав "дуже застарілим". Трамп додав, що хоче запросити лідерів Росії, Індії, Австралії, Південної Кореї на зустріч у вересні або, можливо, вже після президентських виборів, які в США пройдуть у листопаді.