Фото: REUTERS

Європейський Союз закликає владу Білорусі організувати вільні та справедливі вибори президента.

Про це йдеться в заяві віце-президента Європейської комісії, високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля.

Читайте такожНа провладному святі в Мінську ввімкнули пісню Цоя "Перемен", діджеїв затримали та побили (відео)

Відео дня

"Суверенітет і незалежність країни лише можуть бути посилені шляхом проведення мирних, вільних і справедливих виборів. ЄС продовжує закликати білоруську владу забезпечити, аби фундаментальні свободи висловлення думки і мирних зібрань були дотримані відповідно до міжнародних зобов'язань Білорусі", - йдеться в заяві.

Також Євросоюз закликає білоруську владу гарантувати повну реалізацію політичних прав кандидатів, уникнути застосування сили проти мирних протестувальників, утриматися від подальших затримань спостерігачів за виборами, кандидатів та членів їхніх команд і негайно звільнити всіх активістів, правозахисників, блогерів і журналістів, яких було затримано з політичних мотивів.

Крім того зазначається, що в ЄС залишаються відданими зміцненню взаємодії з білоруським народом. "Ми підтримуємо незалежність і суверенітет Білорусі, оскільки права людини і демократія обіймають центральне місце в позиції ЄС при формуванні його політики щодо країни", - йдеться в заяві.

Читайте такожЛукашенко прокоментував ідею створення єдиної держави з Росією

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня чинний президент Олександр Лукашенко визнав, що особисто доручив почати справи проти команди своїх конкурентів на виборах, зокрема потенційного кандидата в президенти Світлани Тіхановської. За словами білоруського лідера, його політичні опоненти хочуть розхитати обстановку всередині країни і "піти наступом на чинну владу".

Всього за час президентської кампанії в Білорусі було затримано близько 400 осіб.

Президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня.

Крім Лукашенка, на пост претендують співголова громадського руху "Говори правду" Андрій Дмитрієв, колишній депутат нижньої палати білоруського парламенту Анна Канопацька, голова партії "Білоруська соціал-демократична Грамада" Сергій Черечень та Тіхановська. Двом претендентам - колишньому голові правління Белгазпромбанку Віктору Бабаріко, який перебуває під арештом, і колишньому очільнику Парку високих технологій Валерію Цепкало - було відмовлено в реєстрації.

4 липня у Білорусі почалося дострокове голосування, яке триватиме до 8 серпня включно для тих громадян, які не зможуть цього зробити в день проведення виборів.