Трамп нарешті показав, що може бути нормальним політиком, але вже надто пізно / фото REUTERS

Під час останніх дебатів перед президентськими виборами Дональд Трамп і Джо Байден натиснули на свої кнопки "вимкнути мікрофон". Зрештою, 49 мільйонів американців вже проголосували. Тож хороший виступ зараз мало що змінить.

Так фінальні дебати між кандидатами в президенти США оцінює The Economist. Видання підмітило, що Трамп і Байден насправді люблять розмови. Але цього разу кожен з них намагався дати опоненту можливість говорити більше. Табір Трампа сподівався:  чим довшим буде виступ демократа, тим частіше він буде втрачати свою думку. І це можна використати, щоб поставити під сумнів ясність розуму Байдена. Кандидат-демократ, у свою чергу, розраховував на повторення перших дебатів, коли Трамп його постійно перебивав і перекрикував. Така поведінка чинного президента США сильно обвалила його рейтинг перед виборами. Тож Байден, вочевидь зробив висновок: чим більше Трамп говорить, тим менше він подобається виборцям.

Читайте такожДебати у США: Трамп і Байден обмінялися звинуваченнями в отриманні грошей від Путіна й згадали про УкраїнуНа цих спокійніших дебатах Трамп і Байден запропонували кардинально різні версії США, - пише New York Times. З перших хвилин кандидати зайняли протилежні позиції щодо пандемії. Трамп безпідставно стверджував, що хвороба от-от "зникне". А Байден закликав до більш агресивних федеральних дій перед "тяжкою зимою". Трамп говорив про опонента, як про кар'єрного політика, який "тільки говорить", і повторив недоведені корупційні звинувачення проти сина Байдена. Але при цьому Трамп мало розповів про те, що він буде робити наступні 4 роки в кріслі президента США.

Відео дня

Байдену часто доводилося займати оборонну позицію під час дебатів. Але він краще представив свої політичні плани. Він закликав до початку більш масштабної економічної стимуляції, виділення допомоги штатам, які постраждали від пандемії коронавірусу, й підвищити виплати медикам по всій території США. Загалом, на думку New York Times, Байден не зробив помилок, які б переслідували його до дня голосування.

"Якби Дональд Трамп три тижні тому вів дебати так, як в четвер, він би був у кращому становищі", - оцінює Politico.

Видання зауважує, що президент США переконливо захищав свої дії з боротьби проти коронавірусу. Він посилався на висновки експертів у сфері охорони здоров'я, яких сам же раніше атакував. І виправдано нагадав про хороші успіхи фондової біржі за час роботи його адміністрації.

"Але переможця на цих дебатах не було. Не за 12 днів до виборів, коли 48 мільйонів людей вже проголосували. А кількість тих, хто каже, що не визначився, приблизно дорівнює кількості брехунів", - пише видання.

Читайте такожСтало відомо, хто з кандидатів у президенти США переміг на дебатах (відео)Politico наголошує, що Трамп краще себе показав на останніх дебатах, ніж на перших. Але це йому не допоможе. Зрештою, після дебатів його виступ порівнювали не з Байденом, а з ним же самим. І висновок в дусі: "Краще, ніж попередня катастрофа" - це не те, що Трампу потрібно зараз.

Wall Street Journal теж називає дебати хорошими. Але вони "ще не скінчилися". Після всього сказаного в якій точці опинилися США? Опитування вказують на те, що Байден зі значним відривом попереду, якщо подивитися на країну загалом. Він також має невелику перевагу в більшості конфліктних штатів. Але у таборі Трампа не панує атмосфера поразки. Демократи теж не святкують перемогу.

Видання зауважує, що існує кілька нюансів, які суперечать картинці про перемогу Байдена. Наприклад, 56% американців, опитаних Gallup, відповіли, що їхнє становище зараз краще, ніж 4 роки тому. І це після протестів, рецесії й пандемії! Але коли New York Times/Siena запитали американців, чи США стали кращими за час Трампа, лише 39% сказали, що так. Що це означає? Ніхто не знає. Але можна задуматися над тим, що виборці поставлять вище: власне становище чи країну.

Вибори у США: що відомо

  • Президентські вибори в США заплановані на 3 листопада 2020 року. Трамп, який представляє республіканців, претендує на переобрання. Його суперник від демократів - колишній віце-президент США Джо Байден.
  • 29 вересня відбувся перший раунд дебатів між Трампом та Байденом.
  • У розпал передвиборчої кампанії Трамп захворів на коронавірус, однак після нетривалого лікування повернувся до боротьби.
  • В ході виборчої кампанії Байден звинувачує Трампа у некомпетентності та підіграванню авторитарним режимам (зокрема - путінському). Трамп, своєю чергою, стверджує, що син Байдена причетний до корупційної схеми в українській енергетиці.