Республіканці заговорили про те, що нібито демократи готують Майдан для США / УНІАН

Дональд Трамп став першим президентом США, який погрожує знехтувати результатами виборів. Саме це він зробив у середу, коли відмовився говорити про те, чи передасть він мирно владу наступнику, якщо програє в президентській гонці цієї осені. Це ж він зробив і під час дебатів з Гілларі Клінтон в часи кампанії 2016 року.

Читайте такожУ США нагадали Китаю, РФ і Ірану про неприпустимість втручання у вибори президентаКожного американця повинна лякати така риторика. Але в таборі найбільших шанувальників Трампа справжньою загрозою називають демократів, які нібито готуються перекреслити легітимну перемогу чинного президента. Про це пише Bloomberg.

Про це першим заговорив у низці своїх повідомлень в соцмережах колишній автор промов Трампа - Даррен Бітті. Він стверджував, що опоненти президента готують "кольорову революцію", щоб позбавити його неминучої перемоги на виборах. Він вказав на роботу групи журналістів й вчених під назвою Transition Integrity Project, які впродовж літа провели симуляції чотирьох потенційних результатів президентської гонки.

Відео дня

Бітті ж стверджував, що ця група "демократів і ворогів Трампа" не просто аналізували різні сценарії подій. Вони нібито намагалися мобілізувати масові протести, щоб скасувати результати виборів в разі перемоги чинного президента США. Наприклад, в симуляції, якщо Трамп виграє, команда, яка представляла табір Джо Байдена, заохочувала західні штати вийти зі складу США і переконати Палату представників порахувати лише виборців демократа і визнати його переможцем.

Цей план, на думку Бітті, повторює народні рухи, які успішно валили режими тиранів, таких як Слободан Мілошевич в Сербії й Віктор Янукович в Україні. Республіканець стверджував, що той же істеблішмент в сфері національної безпеки, який підтримував революції за кордоном, тепер збирається використати цей рецепт вдома. Впродовж останніх кількох тижнів теорію змови про підготовку "революції" в Америці поширювали помітні республіканці, такі як Гленн Бек, Такер Карлсон і Майк Хакабі.

Читайте такожБайден попередив, що Росія заплатить у разі втручання у вибориЗвісно, деякі демократи самі підготували ґрунт для таких теорій. В серпні, наприклад, Гілларі Клінтон закликала Байдена не погоджуватися з результатами у виборчу ніч, якщо різниця в голосах буде невеликою. На її думку, Трамп може атакувати легітимність відкріпних талонів. Також багато американських прогресистів почали приміряти на себе риторику й символи рухів дисидентів з минулого.

"Водночас, Бітті не розуміє суть "кольорових революцій", про які він попереджає і які повалили автократів в Україні, Грузії й інших країнах. Він ображає людей, які пожертвували собою заради демократичних змін, стверджуючи, що революції були організовані у Вашингтоні, а не в Києві чи Тбілісі. І він повторює давні твердження диктаторів", - йдеться в статті.

Видання визнає, що США інвестували мільярди доларів у підтримку організацій громадянського суспільства, незалежних ЗМІ й проведення майстер-класів з прав людини. Але твердження, що США профінансували "кольорові революції" - це брехня. В 2000 році, наприклад, Держдепартамент США справді оплатив тренінги з ненасильницького опору для сербської групи під назвою "Отпор". Але ці тренінги не стали причиною реальної революції.

Засновник "Отпор" Срджа Попович сказав, що у руху вже було 20 тисяч учасників, коли почалися американські тренінги.

"Це не був переломний момент у розбудові руху", - сказав він, додавши, що "сербський народ не був вівцею". А рішення "Отпору" вийти на вулиці після того, як Мілошевич сфальсифікував вибори в 2000 році, було сформульоване виключно сербами.

Читайте такожУ Трампа проілюстрували "хаос і насильство" фотографією з Революції гідностіЄдине, що було спільного у "Отпору" й інших революцій, - це те, що вони використовували теорії, сформульовані політологом Джином Шарпом. В своїй тритомній праці "Політика ненасильницької дії" він стверджує, що народні рухи повинні переконати суспільство позбавити диктатора загальної згоди, яка потрібна його правлінню. Ключ до успіху руху - переконати армію, поліцію й служби безпеки не виконувати накази застосувати грубу силу проти суспільства.

Засновник Міжнародного центру ненасильницького конфлікту Пітер Акерман сказав, що ідея про те, що іноземна держава може стати вирішальним фактором при поваленні диктатора - це маячня. Тактики й стратегії завжди були різними в різних країнах. Іноземний уряд може висловлювати солідарність з протестами й запропонувати дипломатичне визнання. Саме це сам Трамп зробив у Венесуелі. Але зовнішні сили мало що можуть зробити, ніж організувати внутрішні протести чи щоб переконати місцевих генералів не виконувати накази керівництва. Це залежить від того, чи вони вірять, що зможуть пережити наслідки революції.

Читайте такожСША розсилають росіянам СМС з пропозицією "здати" причетних до втручання у американські вибориІ тут варто повернутися до теорії, що в США хтось готує "кольорову революцію". Теза Шарпа справджується тоді, коли громадяни країни не мають значних можливостей брати участь в політичному процесі. Але в Америці ситуація зовсім не така. Опозиція нормально працювала в часи президентства Трампа. Демократи змогли навіть відвоювати контроль над Палатою представників у Конгресі в 2018 році. Департамент юстиції адміністрації Трампа призначив спеціального прокурора, щоб перевірити, чи не було змови між кандидатом-республіканцем і Росією під час виборів у 2016-му.

Газети й журнали, які застерігали про авторитарні настрої Трапма, отримали нових передплатників. Республіканські експерти, які виступали проти Трампа, мали доступ до телевізійних ефірів 24 години 7 днів на тиждень. Іншими словами, Трамп - не американський Мілошевич. А Демократична партія - не американський рух "Отпор". І республіканцям не варто вдавати, ніби все якраз навпаки.

Вибори в США: що відомо

  • 59-ті вибори президента США пройдуть 3 листопада. Згідно з виборчою системою країни, виборці вибирають вибірників, які голосують за президента США.
  • 28 серпня Дональд Трамп офіційно став кандидатом в президенти від Республіканської партії. Передвиборчі обіцянки республіканців полягають, зокрема, у регулюванні права на зброю, зниженні податків. Сам Трамп цього разу пообіцяв «створити 10 мільйонів нових робочих місць за 10 місяців».
  • Його суперником в цьогорічній передвиборчій гонці буде демократ Джо Байден. Раніше він обіймав посаду віце-президента США в адміністрації Барака Обами.
  • Наприкінці липня президент США Дональд Трамп закликав перенести вибори глави держави, призначені на листопад 2020 року, через можливі фальсифікації у зв’язку з голосуванням поштою. Наступного дня він пояснив, що мав на увазі, й додав, що не планує змінювати дату виборів.