Ілюстрація REUTERS

В розпал найбільш жорстоких боїв на півночі Афганістану, коли бойовики "Талібану" почали здобувати перемоги, які лишалися для них недосяжними з початку війни в країні, високопоставлений американський командир публічно озвучив підозру, яка витала в повітрі багато років: Росія допомагає талібам.

В дипломатичних колах в Кабулі на той час, а йдеться про 2017 рік, поширювалися плітки про те, що російська допомога включала прилади нічного бачення й бронебійні набої. Але генерал Джон Ніколсон, який і був тим високопоставленим командиром, не зміг надати переконливі докази. І це багато говорило про те, наскільки заплутаним стало поле битви на тлі того, як троє давніх ворогів: "Талібан", Росія й Іран, - раптом погодилися, що  вихід американців з Афганістану - це їхній спільний інтерес. Про це пише New York Times.

В заплутаному лабіринті корупції, готівки й іноземних впливів в Афганістані було не просто чітко з'ясувати, хто і що робить.

Відео дня

"Афганські лідери принесли нам в офіс зброю і сказали: "Ось це росіяни дали "Талібану". Ми знаємо, що Росія причетна", - сказав генерал Ніколсон через рік.

Читайте такожWashington Post: США могли б зміцнити армію України, щоб покарати Росію за поведінку в Афганістані

Нещодавні викриття висновків американської розвідки про те, що Росія пропонувала "Талібану" винагороди за атаки проти військ США й коаліційних сил, шокували політиків у Вашингтоні й зробили потужну дозу обману в стилі Холодної війни в потенційні переговори про майбутнє Афганістану. Росія й "Талібан" заперечили звинувачення. І хоч це було велике посилення російського втрачання в Афганістані, багато чиновників розуміли, що Москва багато років працювала над тим, щоб ставка на "Талібан" була успішною. Росія вважала уряд Афганістану повністю підконтрольним США і настільки крихким і залежним, що він не зможе вижити, якщо американські війська підуть.

Афганські й американські чиновники, а також іноземні дипломати, які багато років провели в Кабулі, сказали New York Times, що спочатку все почалося з налагодження дипломатичного каналу між Москвою й "Талібаном". Але за десятиліття це переросло у взаємовигідних альянс, який дозволяє Кремлю посилювати свій вплив у регіоні. Події збіглися в часі зі зростанням ворожості між США і Росією через громадянську війну в Сирії й інші конфлікти. Москву також непокоїло зростання нестабільності в Афганістані й повільний темп виходу американських військ.

Тепер США проводять виведення своїх сил, згідно з домовленостями з "Талібаном", які були досягнуті навіть без підписання остаточної мирної угоди між бойовиками й афганським урядом, який американська сторона підтримувала багато років. Але аналітики й чиновники наполягають, що таємні дії Росії націлені принизити США на тлі їхнього виходу з афганської території, а не змінити хід війни.

Читайте такожNew York Times: Стало відомо, скільки Росія платила за вбивство солдатів США в Афганістані

"Все відбувалося дозовано, щоб це не змінило всю гру на полі битви", - сказав у четвер перед членами Комітету Палати представників з закордонних справ генерал Ніколсон, який на даний час пішов у відставку з американської армії.

"Наприклад, "Талібан" хотів ракети класу "земля-повітря". Росіяни не дали цю зброю. Тому я завжди думав, що їхня підтримка "Талібану" була певною мірою калібрована", - пояснив він.

Дехто вказав на історію більш інтенсивної американської допомоги моджахедам під час війни проти СРСР в 1980-х.

"Ми робили те ж саме", - сказав колишній офіцер ЦРУ Марк Полімерополос, який в минулому працював в Афганістані, а минулого року пішов у відставку з посади начальника операцій в Європі й Євразії.

"Ми робили ситуацію ще більш спекотною, коли росіяни йшли з Афганістану. Путін - учень історії", - сказав Полімерополос.

Коли ситуація на полях битви в Афганістані почала загострюватися впродовж останніх років, чиновники почали говорити про підозри, що роль Росії в допомозі "Талібану" насправді більша. Але їм часто бракувало вказати на конкретні кроки окрім окремих випадків передачі нового озброєння й боєприпасів, які могли походити з вузького переліку джерел. "Талібан" користувався вже давно налагодженою підтримкою Пакистану. Але це ж почав робити й Іран, використовуючи схожі канали, що й росіяни. Про це New York Times розповіли представники афганської розвідки.

Картинка почала ставати чікою під час низки запеклих спалахів насильства на півночі Афганістану, коли "Талібан" двічі захоплював місто Кундуз. Йдеться про випадки, які сталися в 2015 і 2016 роках, під час яких американським військовим було дуже не легко.

Читайте такожNew York Times: Росія платила терористам за вбивство солдатів США, і Трамп про це знав

Розвідка Афганістану викрила одного амбітного командира "Талібану", який відповідав за ці атаки. Афганська сторона виявила, що цей командир часто перетинав кордон Таджикистану, який російська розвідка використовує як базу. Кундуз також був базою для операцій двох афганських бізнесменів, який у США називають посередниками в схемі російської розвідки з виплат винагород бійцям "Талібану".

Чиновники США сказали New York Times, що неодноразово зверталися до Росії через російську допомогу "Талібану". Але у них не було твердих доказів. Російська сторона відкидала будь-які звинувачення, посилаючись на відсутність задокументованих фактів. Минуло три десятиліття після того, як армія СРСР залишила територію Афганістану. Але російські культурні, економічні й особисті зв'язки з країною залишилися. Коли Росія захотіла посилити свій вплив на країну, у неї було багато "друзів", готових допомогти. Це колишні генерали з радянською підготовкою, які роками керували військами Афганістану за гроші США. Це бізнесмени, які хвалилися дружбою з Володимиром Путіним, а також політики з нерухомістю в Москві, які розбагатіли завдяки американським контрактам.

Читайте такожУ НАТО переконані, що Росія використовує коронавірус для просування своїх воєнних інтересів

В перше десятиліття війни в Афганістані американській стороні не доводилося перейматися російським впливом на афганське суспільство. Оскільки уряд Путіна був лояльним до американської місії проти "Аль-Каїди" й інших ісламістських груп включно з "Талібаном", які в Москві теж вважали загрозою. Дипломатична переписка, розкрита WikiLeaks, викрила щирі спроби обох сторін координувати свої зусилля в Афганістані. Російські чиновники говорили про "колективний пріоритет" боротьби з тероризмом.

Але війна в Афганістані затягнулася. А Москва й Вашингтон зайняли різні сторони на інших війнах, зокрема в Україні й Сирії. Росіяни почали називати афганську кампанію США провальною,  американську присутність в регіоні - загрозою.

Розвідка США зафіксувала, що російська робота з "Талібаном" почалася приблизно 8 років тому. Тоді з Путін після чотирьох років в кріслі прем'єр-міністра знову став президентом, зайнявши ворожу до Заходу позицію.