Нагірний Карабах 27 вересня / фото REUTERS

Вранці в неділю, 27 вересня, загострилася ситуація в районі невизнаного Нагірного Карабаху - території, за яку десятки років ведуть боротьбу Вірменія і Азербайджан. З чого саме все почалося і що відбувається на кордоні двох країн зараз - розбирався УНІАН.

Загострення в Нагірному Карабасі: що сталося 27 вересня

Сьогодні вранці прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосив про атаку Збройних сил Азербайджану у напрямку Арцаха. 

"Армія оборони успішно протистоїть нападу. Ситуація оперативно розвивається інформація по необхідності буде підсумовуватися і надаватися", - заявив він на сторінці в соцмережі.

Відео дня

Своєю чергою Міністерство оборони Азербайджану оголосило про "контрнаступальну операцію" проти Вірменії.

"З метою припинення бойової активності Збройних сил Вірменії і забезпечення безпеки мирного населення командування Азербайджанської армії прийняло рішення почати контрнаступальну операцію наших військ по всьому фронту", - сказано в повідомленні оборонного відомства країни.

Крім того, Міноборони Азербайджану також повідомило про знищення 12 зенітно-ракетних комплексів Вірменії і про втрату одного свого вертольота.

Воєнний стан у Вірменії

Згодом влада Вірменії оголосила в країні воєнний стан і загальну мобілізацію. 

"Зараз за рішенням уряду в Республіці Вірменія оголошується військова обстановка і загальний військовий збір. Рішення набуде чинності з моменту публікації", - повідомив прем'єр країни.

У Вірменії оголосили воєнний стан / REUTERS

Пашинян закликав особовий склад військ з'явитися у військкомати "в ім'я батьківщини і перемоги".

Що відбувається в Азербайджані

В країні обмежили доступ до інтернету. Це сталося відразу після відновлення бойових дій.

"Доступ в Інтернет по всій країні обмежений, щоб запобігти широкомасштабні провокації з боку Вірменії", - йдеться в повідомленні Міністерства транспорту і зв'язку Азербайджану.

Парламент Азербайджану прийняв постанову про запровадження воєнного стану в деяких регіонах країни.

Ситуація в Нагірному Карабасі

Глава невизнаної території Араїк Арутюнян також ввів у спірному регіоні воєнний стан і оголосив загальну мобілізацію осіб старше 18 років.

За інформацією ЗМІ, в місті Шуші в спірному регіоні припинено подачу електроенергії, жителі ховаються в притулках, але паніки немає.

Вірменія вже оголосила про знищення чотирьох вертольотів і десятки танків Азербайджану.

"У противника є великі втрати в живій силі і бронетехніці. Підрозділи Армії оборони знищили чотири вертольоти супротивника, близько 15 БПЛА, в тому числі, ударні, 10 танків і бойову машину піхоти", - стверджують в Міноборони країни.

Жертви в результаті бойових дій між Вірменією та Азербайджаном

Так званий "омбудсмен" Карабаху Артак Бегларян повідомив журналістам про жертви і поранених серед цивільного населення "республіки".

Зокрема, в Мартунинському районі загинули дитина і жінка, ударам піддалися школи в Степанакерті.

Пізніше секретар "Радбезу" Карабаху Самвел Бабаян заявив, що Вірменія визнала загибель 10 своїх солдатів у боях з Азербайджаном.

В Азербайджані заявили про 14 постраждалих серед мирного населення.

Реакція України та світу на події в Нагірному Карабасі

Вітчизняне МЗС висловило стурбованість у зв'язку із загостренням ситуації на кордоні двох країн.

"Уважно вивчаємо обставини, які призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту", - йдеться в повідомленні українського відомства на сторінці в Twitter.

Дипломати також висловили співчуття рідним і близьким загиблих.

Про підтримку Азербайджану в конфлікті з Вірменією вже заявила Туреччина.

"Ми рішуче засуджуємо напад Вірменії на Азербайджан. Вірменія порушила перемир'я, напавши на цивільні поселення і ще раз продемонструвавши, що виступає проти миру і стабільності", - заявив офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин.

Міноборони Вірменії звинуватила Туреччину у втручанні в війну за Нагірний Карабах, заявивши про турецьких найманців і зброї у азербайджанської сторони.

При цьому прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян подзвонив президенту Росії Володимиру Путіну і обговорив загострення конфлікту.

Євросоюз закликав Вірменію і Азербайджан припинити вогонь в Нагірному Карабасі і повернутися до переговорів. За словами високого представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, Євросоюз вимагає повернення до переговорів з врегулювання конфлікту під егідою співголів Мінської групи ОБСЄ без попередніх умов.

Азербайджан заявив, що звертатиметься до міжнародних організацій з проханням провести суд над Вірменією у зв'язку із загостренням в Нагірному Карабасі.

Своєю чергою Вірменія звернулася до Європейського суду з прав людини щодо застосування «тимчасових заходів» проти Азербайджану.

Відео з Нагірного Карабаху

Війна в Нагірному Карабасі: хронологія конфлікту

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти.