Пошкоджений після пожежі іранський ядерний об'єкт в Натанзі / REUTERS

Пожежа, що спалахнула в минулий четвер на іранському ядерному об'єкті в Натанзі, завдала значної шкоди, яка може уповільнити розробку сучасних центрифуг.

Про це повідомив у неділю іранський чиновник із Організації з атомної енергії, передає Голос Америки.

Згідно з твердженнями органів безпеки, що прозвучали минулої п'ятниці, причина інциденту й пожежі на об'єкті встановлена і буде оприлюднена пізніше.

Відео дня

Деякі іранські чиновники допустили, що, можливо, мова йде про кібердиверсії. Один із них попередив, що Тегеран помститься будь-якій країні, яка проводить такі атаки.

"Інцидент може уповільнити розробку і виробництво сучасних центрифуг в середньостроковій перспективі... Іран замінить постраждалу будівлю на більш простору та оснащену більш сучасним обладнанням", - заявив представник іранської Організації з атомної енергії Бехруз Камалванді, якого цитує іранське інформагентство IRNA.

Читайте такожІран заявляє про початок "виробництва збагаченого урану"

"Інцидент завдав значної шкоди, але обійшлося без жертв", - додав він.

Три іранських чиновника повідомили Reuters на умовах анонімності, що, на їх думку, пожежа була результатом кібератаки, але не навели жодних доказів.

Міністр оборони Ізраїлю Бені Ґанц 5 липня відповів на питання про те, чи має Тель-Авів ставлення до пожежі в Натанзі, передає Радіо Свобода.

"Не кожен інцидент, який відбувається в Ірані, дуже пов'язаний з нами", - заявив він в ефірі ізраїльського армійського радіо.

Ґанц нагадав, що довгостроковою метою Ізраїлю є не дозволити Ірану отримати доступ до своїх ядерних можливостей.

Об'єкт зі збагачення урану в Натанзі, більша частина якого знаходиться під землею, - один із кількох іранських об'єктів, який знаходиться під наглядом інспекторів МАГАТЕ.

Як повідомляв УНІАН, на початку цього року уряд Ірану оголосив, що відмовляється від останніх обмежень щодо ядерної угоди, підписаної в 2015 році Іраном і шісткою міжнародних посередників. Тоді іранська влада відзначила, що продовжать співпрацю з МАГАТЕ та повернеться до виконання своїх зобов'язань щодо ядерної угоді, якщо санкції щодо країни будуть зняті, а інтереси країни будуть враховані.