Вибух в Бейруті зруйнував частину міста / REUTERS

Від руйнівного вибуху в Бейруті близько 640 історичних будівель зазнали серйозних пошкоджень, частина з них – під загрозою обвалення.

Про це повідомила прес-служба ЮНЕСКО при ООН.

Відзначається, що в Бейруті через вибухи постраждали щонайменше 8000 будівель. Багато з них розташовані в старих кварталах міста Геммайзе та Мар-Міхаель, йдеться у заяві з посиланням на генерального директора Управління старовини Міністерства культури Лівану Саркіса Хурі.

Відео дня

Читайте такожУ Бейруті стався один з найпотужніших неядерних вибухів в історії - фахівці

“Серед них приблизно 640 історичних будівель, близько 60 з яких знаходяться під загрозою обвалення”, – наголошується в повідомленні.

Серед будівель, що зазнали руйнувань є великі музеї, як-то Національний музей Бейруту, Музей Сурсок та Археологічний музей Американського університету Бейрута. А також галереї та релігійні об’єкти.

Зараз необхідно терміново зміцнити конструкції та гідроізоляції, щоб запобігти руйнівного впливу осінніх дощів.

“ЮНЕСКО… очолить міжнародну мобілізацію на відновлення і реконструкцію культури і спадщини Бейрута”, – йдеться в заяві. 

Вибух в Бейруті й протести: що відбулося

  • 4 серпня у порту Бейрута стався потужний вибух. За даними уряду, вибухнуло 2750 тонн селітри (нітрату амонію), яка зберігалася на складі близько 6 років без дотримання необхідних заходів безпеки. Внаслідок вибуху зруйновано сам порт, а також значну частину міста.
  • Влада Лівану оголосила столицю зоною лиха. Наразі відомо про 220 загиблих і 6 тисяч травмованих. Серед жертв вибуху є й українець.
  • 8 серпня близько п'яти тисяч осіб вийшли на антиурядові протести у столиці Лівану Бейруті. Протестувальники висловлювали своє обурення тим, як уряд діяв після потужного вибуху в порту Бейрута.