Під час акції затримань не було \ фото REUTERS

У столиці Білорусі сьогодні відбувся "Жіночий марш", який проводять щосуботи протягом декількох тижнів.

Читайте такожУ Білорусі поновилися акції протестів: почалися перші затримання (фоторепортаж, відео)Про це повідомила Білоруська служба Радіо Свобода.

"Кілька сотень людей, за даними Радіо Свобода, пройшли маршем від вулиці Першотравневої до площі Перемоги, а потім проспектом Незалежності до Академії наук, звідки повернулися на площу Якуба Коласа", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Деякі інші видання повідомляли, що на вулиці могли вийти до п’яти тисяч людей.

Жінки скандували "Йди геть, ти і твій ОМОН" і "Страйк".

Під час акції затримань не було, але до її початку, за даними правозахисників центру "Весна", було затримано кількох жінок.

Ситуація в Білорусі

9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.

Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.

В Євросоюзі не визнали результати виборів та вирішили запровадити санкції проти білоруських посадовців, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування та застосування насильства проти незгодних.

23 вересня в Мінську відбулась таємна інавгурація Лукашенка.

13 жовтня Тіхановська оголосила Лукашенку народний ультиматум. Лідер білоруської опозиції заявила, що до 25 жовтня мають бути виконані три обов'язкові вимоги: Лукашенко має оголосити, що йде, насильство на вулицях має зупинитись повністю та всі політв'язні мають бути звільнені.

"Якщо до 25 жовтня наші вимоги не буде виконано, вся країна мирно вийде на вулиці з народним ультиматумом. І 26 жовтня розпочнеться національний страйк усіх підприємств, блокування всіх доріг", - сказала вона.