Україна за сезон цукроваріння 2016-2017 МР збільшила експорт цукру в 33 рази, до 344 тис. тонн – очільник Мінагропроду

13:50, 28 лютого 2017

Київ. 28 лютого. УНІАН. Українські підприємства за сезон цукроваріння, який стартував 20 серпня 2016 року і завершився 11 січня 2017 року, експортували 344 тис. тонн цукру, що в 33 рази більше порівняно з аналогічним періодом роком раніше. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на очільника відомства Тараса Кутового.

«Україна збільшила експорт цукру в 33 рази - до 344 тисяч тонн. Такого результату досягнуто завдяки системній і злагодженій роботі всього виробничого ланцюга - від виробників цукрових буряків до переробників», - йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, виробництво цукру з одного гектара за звітний період становило 6,9 тонн, що в 3 рази більше порівняно з 2010 роком. Згідно з повідомленням, валовий збір цукрових буряків з площі 290 тис. га становив 13,2 млн тонн, тоді як у 2000 році таку ж кількість цукрової сировини було зібрано з площі 747 тис. га.

«У 2016 році на 25% порівняно з попереднім роком збільшилися площі під цукровим буряком, на 30% - виробництво цукрової сировини, на 40% - виробництво цукру. Така динаміка вражає», - цитує прес-служба Кутового.

Згідно з повідомленням, у 2017 році Україна може збільшити експорт цукру до близько 1 млн тонн.

«У галузі дуже амбітні плани - цього року експортувати 1 млн тонн цукру. Дуже добре, коли бажання і амбіції досягаються», - наводяться в повідомленні слова міністра.

Як повідомляв УНІАН, згідно з прогнозами асоціації цукровиробників «Укрцукор», українські підприємства в 2016-2017 маркетинговому році (вересень 2016 – серпень 2017) експортують рекордний за весь час незалежності України обсяг цукру – більш як 500 тис. тонн, що в 4,4 разу більше, ніж роком раніше. У 2015-2016 МР аграрії експортували 113 тис. тонн цукру.

За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, Україна в 2016 році експортувала рекордний обсяг цукру – 465,9 тис. тонн.

11 січня українські заводи завершили сезон цукроваріння, який стартував 20 серпня 2016 року. За цей період, за даними асоціації «Укрцукор», вони переробили 13,7 млн тонн цукрового буряку, з якого виробили 2,01 млн тонн цукру, при тому, що потреба українського внутрішнього ринку в 2017 році оцінюється в 1,54 млн тонн. Загалом в Україні в сезон цукроваріння працювало 42 цукрових заводи.

У 2016 році аграрії зайняли під буряком 284 тис. га проти 239 тис. га у 2015 році.