Оптово-відпускні ціни на цукор з початку року зросли на 5,5% - «Укрцукор»

13:23, 25 січня 2017

Київ. 25 січня. УНІАН. Оптово-відпускні ціни на цукор з початку 2016 року зросли на 5,5% і на кінець січня становлять 14,10-14,50 грн/кг, повідомила прес-служба асоціації цукровиробників «Укрцукор».

«За даними асоціації «Укрцукор», оптово-відпускні ціни за перший місяць поточного року зросли в середньому на 5,5% і зараз коливаються в межах 14,10-14,50 грн/кг», - йдеться в повідомленні.

За даними асоціації, така ситуація зумовлена насамперед зростанням цін на світовому ринку.

«З 29 грудня 2016 року ціни на цукор на Лондонській біржі зросли майже на 4% (на 20,1 дол. за 1 тонну), а на тростинний цукор-сирець на Нью-Йоркській біржі - на 6% (на 25,3 дол./тонну)», - цитує прес-служба керівника аналітичного відділу асоціації Руслану Бутило.

Експерт повідомила, що ціна на цукор в Україні безпосередньо залежить від цін на світовому ринку.

При цьому прес-служба асоціації додала, що підвищення мінімальних цін на цукор у 2017-2018 маркетинговому році (МР, вересень 2017 – вересень 2018), встановлених Кабінетом міністрів 18 січня, не позначиться на ціноутворенні.

«Роздрібні ціни на цукор абсолютно не залежать від мінімальної ціни, тому не можна сказати, що в разі збільшення мінімальних цін зростуть і роздрібні: навіть нинішня збільшена мінімальна ціна все одно менша за ту, за якою реалізують цукор на ринку», - наводяться в повідомленні слова Бутило.

Як повідомляв УНІАН, 18 січня Кабмін встановив мінімальну оптово-відпускну ціну на цукровий буряк врожаю 2017 року на рівні 633,1 грн за 1 тонну, а на цукор – 9172,6 грн за тонну (без ПДВ). Також уряд оцінив максимальний обсяг виробництва цукру (квота «А») в поточному маркетинговому році в 1,64 тис. тонн.

11 січня українські заводи завершили сезон цукроваріння, який стартував 20 серпня 2016 року. За цей період вони переробили 13,7 млн тонн цукрових буряків, з яких виробили 2,01 млн тонн цукру. Середня цукристість буряків становила 17,65%, а вихід цукру – 14,68%. Загалом в Україні в сезон працювали 42 цукрових заводи.

Крім того, в 2016 році аграрії експортували рекордний обсяг цукру - 465,9 тис. тонн.

У 2016 році аграрії зайняли під буряком 284 тис. га проти 239 тис. га у 2015 році.

Урожай цієї культури у 2015 році становив 10,3 млн тонн, а обсяг виробництва цукру – 1,43 млн тонн.