Виробництво молока в Україні в 2016 році скоротилося на 4%, до 926 тис. тонн – Держстат

16:59, 24 січня 2017

Київ. 24 січня. УНІАН. Виробництво рідкого обробленого молока в Україні (без урахування окупованого Криму і частини зони АТО) в 2016 році становило 926 тис. тонн, що на 4,1% менше, ніж за 2015 рік, повідомила Державна служба статистики.

У грудні молокозаводи виробили 71 тис. тонн молока, що на 4,6% менше, ніж місяцем раніше, і на 5,4% менше, ніж у грудні минулого року.

Виробництво вершкового масла в 2016 році скоротилася на 0,7% порівняно з 2015 роком - до 101 тис. тонн. Грудневий обсяг виробництва олії становив 6,6 тис. тонн, що на 2,9% менше, ніж у листопаді, і на 7,9% менше ніж показник за грудень 2015 року.

Обсяг виробництва сиру свіжого неферментованого (у тому числі сиру з молочної сироватки і кисломолочного сиру) за підсумками 2016 року становив 69,6 тис. тонн, що на 3,6% більше, ніж у 2015 році. При цьому виробництво в грудні становило 5,5 тис. тонн, що на 8,6% менше від показника за попередній місяць і на 1,7% менше, ніж у грудні 2015 року.

Виробництво жирних сирів у 2016 році скоротилося на 8% порівняно з попереднім роком і становило 113 тис. тонн. У грудні підприємства України виробили 9,8 тис. тонн сирів, що на 13% більше, ніж місяць тому, і на 5% більше, ніж у грудні минулого року.

Крім того, в 2016 році було вироблено 420 тис. тонн йогуртів та іншого ферментованого або сквашеного молока і вершків, що на 1,4% менше за показник 2015 року. Грудневий обсяг виробництва йогуртів становив 30,9 тис. тонн, що на 5,8% менше, ніж було вироблено в листопаді 2016 року, і на 4,4% менше від показника за грудень 2015 року.

Обсяг виробництва спредів і жирових сумішей у 2016 році становив 28,3 тис. тонн, що на 21,1% менше за показник попереднього року. Минулого місяця в Україні було вироблено 2,2 тис тонн цієї продукції, що на 7,8% менше від показника за листопад 2016 року, і на 31,3% менше за обсяг виробництва грудня 2015 року.

Українські підприємства за 2016 рік скоротили виробництво молоковмісних продуктів на 9,2% порівняно з 2015 роком – до 141 тис. тонн. У грудні порівняно з листопадом 2016 року обсяг виробництва цих продуктів скоротився на 20%, а порівняно з груднем минулого року скоротився на 13,8% і становив 10,3 тис. тонн.

У повідомленні наголошується, що дані наводяться без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і Севастополя, а також зони проведення антитерористичної операції.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році Україна істотно скоротила виробництво молочної продукції. Зокрема, виробництво молока знизилося на 11%, до 966 тис. тонн, вершкового масла – також на 11%, до 101 тис. тонн, спредів і жирових сумішей – на 31% до 36,2 тис. тонн, сиру свіжого неферментованого – на 9%, до 67,2 тис. тонн, жирних сирів – на 5%, до 123 тис. тонн, йогуртів – на 9%, до 426 тис. тонн, а молоковмісних продуктів – на 10%, до 155 тис. тонн.