На голову припадала чверть тіла доісторичного хижака / Wikipedia.org

Вчені повторно оцінили скам’янілий череп великого хижака, якому 248 мільйонів років, намагаючись дізнатися більше про цих доісторичних хижаків.

Еритрозухіди, або «червоні крокодили», були істотами, які жили невдовзі після масового пермського вимирання 252 мільйони років тому. Це було найгірше вимирання в історії Землі. Довжина їхнього тіла сягала 5 метрів і вважається, що вони були хижаками найвищого рівня.

Найдавнішим родом цього сімейства істот були Garjainia, які з’явилися на планеті на початку Тріасового періоду 251-247 мільйонів років тому, — пише Newsweek. Після закінчення цього періоду минуло ще чотири мільйони років, перш ніж з’явилися перші динозаври.

Відео дня

Читайте такожКанадські палеонтологи описали новий вид динозаврів із пір'ям

Рештки видів роду Garjainia знаходили в ПАР і Росії. Зокрема, вчені класифікували два з них: Garjainia prima і Vjushkovia triplicostata. Перша з них досить добре вивчена. А от Vjushkovia triplicostata відома лише завдяки фрагментам скелетів семи особин. І вчені мало знають про цих істот.

Річард Батлер з Університету Бірмінгема разом з колегами аналізували череп Vjushkovia triplicostata, щоб краще їх зрозуміти. Вони дійшли висновку, що ця істота і Garjainia prima – це, швидше за все, один і той же вид. Вони також підтвердили, що у співвідношенні до розміру тіла, ці еритрозухіди мали найбільші голови серед усіх відомих рептилій. На неї припадала чверть усієї довжини тіла.

Читайте такожВчені знайшли сліди найдавнішого і наймасовішого вимирання на Землі 2 мільярди років тому

«Ми не знаємо напевне, чому так сталося. Але гіпотетично це могло бути пов’язаним з роллю головного хижака у низці екосистем Тріасового періоду. Мати велику голову й кусатися було корисною можливістю у полюванні на здобич», - сказав Батлер.