Найважливіше значення має рівень лімфоцитів / newsru.co.il

Вчені визначили три головні показники аналізу крові, за якими можна оцінювати загальний стан здоров'я людини та її перспективи дожити до похилого віку.

Результати дослідження опубліковані у журналі JAMA Network Open.

Американські дослідники з'ясували, що клінічні показники імунного статусу та запалення можуть розглядатися як загальні індикатори життєстійкості організму.

Відео дня

Читайте такожУ США лікарі повернули до життя мертве серце (відео)

Вчені проаналізували дані понад 31 тисячі людей і виявили стійкий взаємозв'язок між рівнем лімфоцитів і смертністю. Цей зв'язок не залежить від віку, інших імунних маркерів крові та додаткових факторів ризику.

"Ми доклали багато зусиль, щоб розробити нові біомаркери для виявлення людей з найбільшим ризиком смерті й хвороб, і запропонували дуже прагматичний підхід — оцінювати кількість лейкоцитів у крові пацієнта", - розповіли дослідники.

Зв'язок зі зниженням виживаності проявлявся особливо яскраво, коли низькі рівні лімфоцитів поєднувалися з іншими аномальними показниками у крові — шириною розподілу еритроцитів, що вказує на здатність організму виробляти й підтримувати здорову популяцію еритроцитів, та рівнем С-реактивного білка як індикатора запалення.

Поєднання всіх трьох показників дозволило дослідникам побудувати так званий профіль ризику смертності пацієнта.

Раніше вчені з'ясували, що регулярне голодування сприяє зниженню ризику серцевої недостатності та збільшенню тривалості життя.