Ілюстрація / REUTERS

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявляє, що морський напрямок є найвразливішим в обороні країни від російської агресії, загроза якої не зникає.

Як передає кореспондент УНІАН, про це командувач ВМС сказав під час виступу на ІІ Міжнародній конференції з питань морської безпеки.

"Морський напрямок зараз став найбільш уразливим для оборони України. Агресивні амбіційні російські дії в майбутньому теж будуть загрозою для України на морі", - наголосив Воронченко.

Відео дня

За його словами, захоплення Росією українських суден стало яскравим підтвердженням того, що РФ порушує всі норми міжнародного права.

"Відповідно до статей 17 і 38 Конвенції ООН з морського права та статті 2 договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво і використання Азовського моря і Керченської протоки, військові кораблі України мають право вільно користуватися свободою судноплавства у Керченській протоці й Азовському морі", - наголосив Воронченко.

Читайте такожУкраїна проситиме закрити Босфорську протоку через агресію Росії

Він підкреслив, що українські судна мали імунітет, і тому російські силовики не мали права застосовувати зброю.

"В діях російських військовослужбовців вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України, і вони мають понести за це відповідальність", - додав Воронченко.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя.

У командуванні ВМС наголосили, що про намір здійснити перехід заздалегідь була поінформована російська сторона відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив український рейдовий буксир, унаслідок чого він був зруйнований. Крім того, при виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Всі 24 моряки, які перебували на суднах, потрапили у полон. Троє з них поранені.

Усі українці були заарештовані так званим "судом" у Криму. Їх обвинувачують у незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК РФ, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

27 листопада військова прокуратура Південного регіону України повідомила про підозру вісьмом військовослужбовцям РФ, які брали участь у захопленні українських моряків і кораблів у Керченській протоці.