Порошенко прокоментував створення ПЦУ / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко підкреслив, що Об’єднавчий собор українських православних церков відбувся канонічно та згідно з усіма церковними правилами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час з спілкування з вірянами церкви Воздвиження Чесного Хреста на Тернопільщині.

Також Порошенко відзначив величезну роль патріарха Філарета у процесі створення Православної церкви України. «Де ще знайти більш яскравий приклад жертовності, коли особисті амбіції відкидаються задля справи церкви і держави, як нам продемонстрував його святість», - зауважив президент.

Відео дня

Читайте також"Московський патріархат" через ігнорування канонів перетворюється на секту – релігієзнавець

Також Порошенко висловив вдячність предстоятелю УАПЦ Макарію за свою роль у процесі створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

«Колись було дуже важко переконати всіх ієрархів і всіх владик для того, щоб вони підписали листа, але кожен владика підписав листа (звернення до вселенського патріарха з проханням надати томос про автокефалію українській церкві – УНІАН)», - зауважив глава держави.

«Я не буду говорити наскільки важкий був процес і скільки разів здавалося, що ситуація заходила в глухий кут, і тільки мудрість і божа воля дозволили нам отримати церкву. Не важливо, що замість трьох годин собор тривав 11, важливо, що все було абсолютно канонічно, у повній відповідності до усіх правил, і була велика радість того, що владики всіх церков об’єдналися і знайшли в собі мудрість і силу створити Православну церкву України», - сказав Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем Православної церкви України, який 6 січня 2019 року отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет, який став почесним патріархом Православної церкви України, та предстоятель Української автокефальної православної церкви Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової української православної церкви (УПЦ КП та УАПЦ ухвалили рішення про саморозпуск перед Об'єднавчим собором).