Голова зовнішньої розвідки не бачить підстав для звільнення Семочка, попри скандал з російським громадянством його родичів / скриншот ZIK

Голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок не бачить підстав для звільнення чи відсторонення свого першого заступника Сергія Семочка після того, як Служба безпеки підтвердила російське громадянство його родичів. 

Про це йдеться у відповіді Служби зовнішньої розвідки на інформаційній запит УНІАН. 

Зокрема, УНІАН попросив дати роз’яснення, чи не має наміру Голова Служби зовнішньої розвідки України у зв’язку з підтвердженою інформацією про російське громадянство родичів першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка позбавити його допуску до державної таємниці, відсторонити його від виконання службових обов’язків та рекомендувати президенту звільнити Сергія Семочка із займаної посади.

Відео дня

Читайте такожВ СБУ підтвердили проведення слідчих дій щодо Семочка через інформацію про наявність у його родичів громадянства Росії

У відповіді СЗРУ зазначається, що Службою зовнішньої розвідки України розглянуто запит на інформацію щодо окремих питань організації діяльності першого заступника голови СЗРУ Сергія Семочка. 

«Повідомляю, що відповідно до статей 22 та 26 Закону України «Про державну таємницю» допуск до державної таємниці та його скасування належить до виключної компетенції СБУ», - зауважив Божок.

«Наразі відповідно до вимог чинного законодавства правові підстави для звільнення чи відсторонення вищезазначеної особи від виконання службових обов’язків відсутні», - заявив голова СЗРУ. 

Читайте такожУ Порошенка відмовилися чітко відповісти, чи буде звільнено скандального заступника голови СЗР Семочка

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. Зокрема, журналісти програми «Наші Гроші з Денисом Бігусом» провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з розслідуванням, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Шевченківський районний суд Києва 28 листопада задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що згідно з даними Департаменту контррозвідки СБУ, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство РФ. У клопотанні слідчого зазначалося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку «Київстар».

Довідка УНІАН. Президент указом від 31 липня 2018р. призначив Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки, звільнивши його з посади начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області, яку той обіймав з 3 травня 2017 р.