Томос вже в Україні / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявляє, що томос про автокефалію Православної церкви України повернувся в Україну.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час подячного молебню у Свято-Покровському кафедральному соборі в Рівному з нагоди отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України.

«Дуже символічно, що після того, як томос про автокефалію Української православної церкви був підписаний вселенським патріархом Варфломієм, привезений до України, 7 січня на Різдво у святій древній Софії була служба Божа і десятки тисяч парафіян мали можливість побачити томос про автокефалію», - заявив президент.

Відео дня

Читайте такожТомос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату (фото, відео)

За словами Порошенка, вчора грамота була відправлена до Стамбула, щоб усі члени священного синоду Вселенського патріархату «скріпили своїми підписами томос».

«Сьогодні вранці він повернувся до України, і рішенням предстоятеля (ПЦУ) сьогодні він у Рівному з нами разом на молитві», - зауважив президент.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 січня митрополит Єпіфаній і президент Порошенко принесли томос на різдвяну літургію в Софійський собор у Києві. Після цього томос був повернутий в Стамбул для підпису усіма членами синоду Вселенського патріархату.

9 січня члени синоду Вселенського патріархату поставили свої підписи на томосі про автокефалію Православній церкві України.