Парубій прогнозує, що зміни до Конституції щодо встановлення курсу на вступ до ЄС та НАТО розглянуть на початку лютого / фото УНІАН

Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозує, що зміни до Конституції в частині стратегічного напрямку вступу України до Євросоюзу та НАТО будуть розглянуті на початку лютого.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

«Можливо, ми розпочнемо нашу роботу з внесення змін до Конституції стосовно стратегічного напрямку - вступу України в ЄС і НАТО в перший тиждень (як відомо, наступна сесія парламенту розпочнеться з 5 лютого, і парламент працюватиме в сесійному режимі на тижні з 5 по 8 лютого - УНІАН)», - сказав Парубій.

Відео дня

Він заявив, що ухвалення таких змін до Конституції «дасть незворотність шляху України до ЄС і НАТО».

Читайте такожПарубій має намір ініціювати розгляд законопроекту про мову у лютому

«І коли дехто говорить, що, мовляв, це частина пропаганди, то я згадую 2010 рік, коли я був народним депутатом, і в українському законодавстві було зазначено, що наш зовнішньо-політичний напрямок - вступ до ЄС і НАТО, і коли більшість Януковича за помахом руки однієї людини підмінила цю норму..., нібито проголосувавши за нейтральний статус», - зауважив спікер.

За його словами, цей нейтральний статус став однією з причин того, що держава була не готова до російської агресії. На його думку, зміни до Конституції «зроблять незворотнім цей шлях (йдеться про шлях щодо вступу України до ЄС і НАТО)».

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня 2018 року Верховна Рада направила до Конституційного суду для отримання висновку президентський проект закону про внесення змін до Конституції (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

Читайте такожУ Раді хочуть просити у ЄС та США новий "азовський пакет" санкцій проти Росії

22 листопада Конституційний суд надав позитивний висновок щодо цього законопроекту.

Того ж дня Верховна Рада попередньо схвалила законопроект закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору).

Законопроектом передбачається у преамбулі Конституції встановити, що Верховна Рада, піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу країни, приймає цю Конституцію - Основний закон України.

Статтею 85 передбачено, що до повноважень Верховної Ради належить визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

У статті 102 встановлюється, що президент є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Статтею 116 визначається, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Євросоюзі та НАТО.