Громадська рада міжнародних експертів до 26 січня мала час для ветування сумнівних кандидатів \ Фото УНІАН

39 кандидатів припинили участь у конкурсі на посади до Вищого антикорупційного суду України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККСУ) Сергій Козьяков.

За його словами, у членів Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) виникли запитання щодо 49 кандидатів, троє з них добровільно припинили участь у конкурсі, а щодо 39 було ухвалено рішення щодо припинення подальшої їхньої участі в результаті спільного рішення членів ГРМЕ та ВККСУ. Таким чином, лише семеро кандидатів змогли переконати ВККСУ та ГРМЕ, що претензії до них безпідставні і вони продовжать далі брати участь у конкурсі на посади до Вищого антикорупційного суду. В цілому ж, у конкурсу продовжують брати участь 71 кандидат.

Відео дня

Як зазначив на прес-конференції голова ГРМЕ сер Ентоні Хупер, досить значна кількість випадків, за якими було прийняте рішення про припинення участі у конкурсі, стосувалась невідповідності майна декларації кандидата на посаду судді. Він навів приклад, коли кандидат декларував вартість квартири або автомобіля, яка суттєво відрізнялась від ринкової вартості. Разом з тим він додав, що в окремих випадках кандидатам вдалося переконати учасників спільного засідання ВККСУ та ГРМЕ щодо вартості майна кандидата, яка є значно меншою від ринкової.

Загалом у наступному етапі конкурсу візьмуть участь 71 кандидат, серед них - 42 судді, 17 адвокатів, 6 науковців, 6 кандидатів із сукупним стажем.

Як повідомляв УНІАН, в результаті мають бути обрані судді на 27 посад до Вищо