Припинення контракту перенесли на 6 травня / фото УНІАН

Наглядова рада публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" ухвалила рішення про перенесення дати розірвання контракту з головою правління компанії Зурабом Аласанією з 6 травня.

Як передає кореспондент УНІАН, таке рішення було ухвалене на засіданні Наглядової ради НСТУ.

Під час розгляду питання про пропозиції щодо перегляду рішення Наглядової ради про дострокове припинення контракту з Аласанією один з членів Наглядової ради Євген Глібовицький повідомив, що сьогодні вранці подав позов до суду з метою скасування як "незаконного" рішення про звільнення Аласанії.

На думку Глібовицького, Наглядова рада НСТУ має скасувати своє рішення щодо дострокового припинення контракту з Аласанією, "зважаючи на процедурні порушення, які були" допущені.

"Чим далі, тим більше я і кілька команд юристів, які працюють над цим питанням, занурюємося в цю тему, тим більше ми бачимо, наскільки Наглядова рада, ухвалюючи своє рішення, керувалася не тими мотивами, якими мала би керуватися Наглядова рада", - сказав Глібовицький.

Читайте такожУ МВС прокоментували скандал щодо звільнення Аласанії

Він також наголосив, що своїми діями Наглядова рада утворила "управлінський вакуум" в компанії.

"Станом на цей момент до кінця не зрозуміло, що буде з правлінням, хто і яким чином будуть виконувати обов'язки, які проекти будуть, які не будуть реалізовані в ефірі стосовно ходу передвиборчої кампанії", - наголосив Глібовицький.

Так, він запропонував членам Наглядової ради скасувати рішення про дострокове розірвання контракту з Аласанією.

"Якщо ми зараз не проголосуємо за це рішення, це означає, що будь-які наступні рішення, які ми приймаємо на підставі цього рішення, будуть незаконні, якщо суд прийме, - я вважаю, що суд з дуже високою часткою ймовірності прийме рішення про скасування цього рішення, - то далі будь-яке наступне рішення точно так само не матиме юридичних підстав", - сказав Глібовицький.

Після тривалого обговорення на голосування було винесено три пропозиції: скасувати рішення про дострокове розірвання контракту з Аласанією; встановити нову дату розірвання контракту з ним - 6 травня; встановити дату розірвання контракту 1 листопада.

Необхідну кількість голосів набрала пропозиція щодо припинення контракту з 6 травня.

Як повідомляв УНІАН, наглядова рада НСТУ 31 січня підтримала рішення про дострокове розірвання контракту з головою правління компанії Аласанією.

Своєю чергою Аласанія заявив про порушення з боку членів Наглядової ради НСТУ під час голосування про дострокове розірвання контракту з ним.

Крім того, він опублікував на своїй сторінці в Facebook частину проекту рішення Наглядової ради НСТУ, на якому, як зазначив сам Аласанія, базується відсторонення його від посади голови правління компанії.

У документі зазначається, що, «всупереч вимогам статті 5 закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» та поданій на розгляд Наглядової ради наприкінці 2017 року «Перехідній концепції розвитку національного мовлення ПАТ НСТУ (телевізійна складова)», Аласанія З. до даного часу не організував мовлення каналу «UA:Перший» ні як суспільно-політичного каналу відповідно до закону, ні як каналу інформаційного і суспільно-політичного мовлення з елементами просвітництва».

«Внаслідок цього канал не висвітлив оперативно або не висвітлив взагалі (крім коротких згадок в новинах) «такі важливі події як національна Хресна хода за єдину помісну церкву 28 липня 2018 роки (за участю щонайменше 65 тис. громадян), засідання Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 року з вкрай важливих для України питань (включно з виступом президента України), роботу ІХ міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» (за участю глави держави)», - йдеться в документі

Також в ньому зазначається, що під керівництвом Аласанії компанія протягом 2018 року реалізовувала хибно зрозумілий принцип «відсторонення від влади» аж до повної деполітизації новин, що прямо суперечить вимогам надавати суспільству достовірну і збалансовану інформацію про Україну та світ».

Аласанія був обраний Наглядовою радою ПАТ "НСТУ" на посаду голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України 10 квітня 2017 року.