Порошенко виступає на засіданні Генасамблеї ООН / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко сьогодні, 20 лютого, в ході робочого візиту до США взяв участь в роботі Генеральної асамблеї ООН, де вперше в історії цієї організації відбувалися пленарні дебати з нового пункту порядку денного: «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

Напередодні виступу очікувалося, що президент використає трибуну Генасамблеї ООН для того, щоб нагадати «про події 5-річної давнини, нагадає про те, що Україна бореться не лише за свою незалежність і територіальну цілісність, а за безпеку та процвітання всієї Європи».

Трансляція мовою оригіналу:

Відео дня

Трансляція з перекладом російською мовою:

Трансляція з перекладом на українську мову:

В Адміністрації президента напередодні візиту повідомляли, що Порошенко прийняв рішення особисто взяти участь в дебатах для того, щоб з «найвищої трибуни світу ще раз довести до відома міжнародної спільноти про ті злочини, які скоєні Росією і про широкомасштабний вимір російської агресії, який включає не лише збройну агресію, не лише гуманітарні злочини, а й злочини, які мають екологічні та економічні наслідки, питання пов’язані з порушенням прав людини тощо».

Читайте такожУкраїна не дозволить перетворити Азовське море на російське озеро – Порошенко

Напередодні виступу Порошенко висловив сподівання, що спеціальні дебати у Генеральній асамблеї ООН 20 лютого щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України сприятимуть поверненню суверенітету нашої держави над цими територіями.

Глава держави наголосив, що в документах ООН використовується термін – «окуповані РФ українській території». За його словами, таке формулювання надзвичайно важливе, в тому числі, для захисту позиції України з точки зору міжнародного права.

В рамках візиту до США Порошенко також проведе зустрічі з керівництвом ООН, в тому числі з генеральним секретарем.