Курченко в грудні 2012 отримав згоду бенефіціарів UMH / фото УНІАН

Генеральна прокуратура України завершила кримінальне розслідування у справі бізнес-партнера президента-втікача Віктора Януковича - харківського олігарха Сергія Курченка і вручила підозри ряду осіб.

Як повідомляє джерело в правоохоронних органах, підозру отримали колишній власник і екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін і колишній власник медіа-групи UMH (Українського медіа холдингу), заступник глави АП Олексій Філатов, екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева, народний депутат і колишній віце-президент UMH Григорій Шверк, а також співвласники інвесткомпанії ICU Костянтин Стеценко і Пасенюк (ICU – інвестиційна компанія, яка управляє активами Порошенка – ред.).

За даними джерела, вищевказаних осіб підозрюють в організації схеми по відмиванню 406 млн доларів під виглядом купівлі-продажу активів медіа-групи UMH. Їм пред'явлено звинувачення за двома статтями – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 Кримінального кодексу України) та сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їх злочинної діяльності (ст. 256 ККУ).

Відео дня

Правоохоронці з'ясували, що Курченко в грудні 2012 отримав згоду бенефіціарів UMH - Бориса Ложкіна, Петра Порошенка і Григорія Шверка на організацію даної схеми, а оформленням документів зайнявся Олексій Філатов.

«При цьому всі учасники переговорів знали про незаконне походження коштів, але були в долі, тому мали особисту зацікавленість», - зазначило джерело.

Як зазначив співрозмовник, в процесі розслідування стало відомо, що відмивання коштів відбувалося з 2013 по 2017 рр., тобто в тому числі і після перемоги Революції гідності.

«Протягом 2013 року оточення Януковича через спеціально створену компанію TriLado Enterprise перевело 246 млн дол. компанії Integrity International Limited, якій належало 80,7% акцій UMH. Крім того, за допомогою ТОВ «Ветек Медіа Інвест» оточення Януковича з державного «Укрексімбанку» за підробленими документами отримало 160 млн дол. під заставу активів UMH, 130 млн з яких надійшли на рахунки Ложкіна і його партнерів, а решта 30 млн – на рахунки компаній Курченка. Останній платіж під виглядом завершення купівлі-продажу UMH був здійснений в 2017 році», - зазначило джерело.

Читайте такожЛуценко повідомив деталі оголошення підозр високопоставленим чиновникам країни в рамках справи Курченка

У державному обвинуваченні також зазначається, що Ложкін вже на посаді глави АП продовжував допомагати Курченку. Так, він допоміг зняти арешт на корпоративні права UMH, який було накладено після втечі команди Януковича в Росію. Таким чином, державний Укрексімбанк не зміг провести відчуження активів UMH в рамках погашення кредиту, який був виданий компанії.

«У ході слідства з'ясувалося, що за цю послугу він отримав від Курченка корпоративні права на ТОВ «Катапульта», яка, між тим, є власником компанії «Наше радіо»», - сказав співрозмовник.

Згідно з проектом державного обвинувачення, крім легалізації коштів, учасники також планували використовувати підконтрольні ЗМІ для формування громадської думки напередодні та під час проведення виборів у 2014 році і просувань ідей Кремля.

Нагадаємо, компанія «Ветек» Сергія Курченка влітку 2013 року придбала 98% акцій медіа-холдингу UMH, заснованого Борисом Ложкіним. Згідно з розслідування видання Al Jazzera, як мінімум третина грошей, отриманих Ложкіним та іншими інвесторами UMH, мали незаконне походження. Журналісти стверджують, що Курченко розрахувався з Ложкіним кредитними грошима, забезпеченими вкраденими активами. Крім того, за даними видання, президент Петро Порошенко, який також був акціонером UMH, заробив на цій угоді 15 млн доларів. Al Jazzera з'ясувала, що Порошенко на момент продажу компанії все ще володів 3% акцій, хоча раніше стверджував, що продав їх за кілька місяців до угоди.