Парубій зазначив, що у парламенті вже зареєстровано 4 проекти постав щодо скасування рішення про ухвалення закону про мову / фото УНІАН

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що депутати у вівторок, 14 травня, розглянуть проекти постанов, якими пропонується скасувати рішення щодо ухвалення закону про українську мову.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на засіданні парламенту.

Спікер зазначив, що у парламенті вже зареєстровано 4 проекти постав щодо скасування рішення про ухвалення закону про функціонування української мови як державної.

Відео дня

Читайте такожЯк Рада ухвалювала мовний закон: фоторепортаж УНІАН

"Дається Регламентом Верховної Ради України дві доби на внесення подібних постанов... Скасування цих постанов не становить для Верховної Ради ніяких труднощів. Але, якщо ми їх скасуємо швидше, ніж через дві доби, і закон буде підписаний швидше, ніж через дві доби, це може поставити під сумнів легітимність закону", - сказав Парубій.

За його словами, у разі хоча б мінімального процедурного порушення, супротивники ухвалення закону звернуться до Конституційного суду.

"На наступному пленарному засіданні (14 травня - УНІАН) невідкладно ми розглянемо всі ці постанови. Невідкладно я підпишу закон про мову. Невідкладно (і про це є чітка домовленість) президент Петро Порошенко підпише закон. Але ми не повинні дати жодного шансу, щоб у Конституційного суду був шанс для того, аби поставити під сумнів закон про українську мову", - сказав Парубій.

На переконання спікера, депутати на засіданні 14 травня відхилять проекти постанов.

За його словами, до того часу Апарат ВР повністю підготує закон до підписання.

"Я невідкладно його підпишу і невідкладно його підпише президент", - сказав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

З гідно із законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Того ж дня депутати від «Опоблоку» зареєстрували у ВР постанови щодо скасування рішення стосовно ухвалення закону про українську мову і заявили про підготовку подання до Конституційного суду щодо визнання закону неконституційним.