В ЦВК заявили, що не встигнуть надрукувати бюлетені \ УНІАН

За чинною процедурою державних закупівель Центральна виборча комісія (ЦВК) не встигне надрукувати бюлетені для позачергових виборів депутатів, що мають відбутися 21 липня.

Читайте також"Гра престолів" закінчується, а наша триває: відзавтра в Україні починається виборча кампанія

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, відповідаючи на запитання, чи встигне ЦВК, згідно з чинною процедурою держзакупівель, замовити та надрукувати бюлетені. "За чинною, ні", - заявила вона.

Відео дня

За її словами, ця інформація повністю відома держорганам, уряду та Верховній Раді.

Голова ЦВК вкотре наголосила, що законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який цього разу триватиме 58 днів.

"Строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставки бланків протоколів про підрахунок голосів, актів, та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікації інформації ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в строки, визначені законом", - процитувала Сліпачук заяві, опубліковану на сайті ЦВК.

Сліпачук зазначила, що й закон України "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь в ООС, подання декларацій, тощо.

“Ми будемо дотримуватися всіх дій для забезпечення законних виборів, які мають відбутися”, - наголосила Сліпачук.

Вона нагадала, що, відповідно до закону, виборчий процес починається з наступного дня після опублікування указу президента про розпуск ВР та призначення виборів без прийняття ЦВК жодних постанов щодо його початку.

Сліпачук також наголосила, ЦВК діє лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та законами України, відповідно до яких не має повноважень щодо встановлення конституційності чи неконституційності указів президента, а також фактично позбавлена можливості звернення до Конституційного суду України.

"ЦВК очікує від президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року, відповідно до законів України та найкращих демократичних європейських практик", - наголосила вона.