Україна співпрацюватиме з НАТО для гарантування свободи мореплавства у Чорному та Азовському морях / фото NATO Maritime Command

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна співпрацюватиме з країнами НАТО для гарантування свободи мореплавства у Чорному та Азовському морях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на спільній з президентом Франції Еммануелем Макроном прес-конференції в Парижі.

Президент України висловив вдячність за тверду та послідовну позицію Франції у засудженні акту агресії РФ в Азовському морі та в Керченській протоці.

Відео дня

"Ми будемо і надалі співпрацювати з Францією та іншими партнерами-членами НАТО, щоб гарантувати безпеку мореплавства у Чорному та Азовському морях і безперешкодний прохід суден у Керченській протоці", - наголосив Зеленський.

Читайте такожЯк Кремль чхати хотів на міжнародне право

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" та "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден.

25 травня суд ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ. Суд зобов'язав Росію звільнити моряків і судна. Водночас суд не задовольнив прохання України зобов'язати РФ припинити кримінальне переслідування полонених.

Згідно з рішенням суду, Росія до 25 червня має поінформувати трибунал про виконання наказу щодо звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

За словами заступника міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олени Зеркаль, позов України до РФ щодо захоплення моряків та суден розглядатиметься по суті в окремому арбітражі.