Зеленський подає до Верховної Ради України законопроект, що скасовує формулу «Роттердам+» / Фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський подає до Верховної Ради України законопроект, який скасовує формулу «Роттердам+», щоб припинити формальне її існування.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус.

Читайте також"Роттердам+" не працює в Україні з кінця травня - Герус

Відео дня

«Фактична ліквідація "Роттердам+" відбулася завдяки діям широкого кола осіб, великому публічному резонансу, висвітленню цієї корупційної формули в медіа, соціальних мережах. Але щоб не було і формального існування цієї формули, президент подає законопроект до парламенту, щоб змінити «Роттердам+» на «Роттердам», - написав він.

Герус пояснив, що фактично дія формули «Роттердам+» вже завершилася. Зараз теплові електростанції де-факто не заробляють на формулі. За даними НКРЕКУ, розрахунковий тариф за формулою «Роттердам+», який мав у 1 півріччі 2019 року становитиме 2 грн за кВт-годину, вже в останню декаду травня впав до 1,53 грн за кВт-годину, що на 24% нижче.

При цьому Герус додав, що в останню декаду травня і першу декаду червня цього року тарифи ТЕС на 17-24% нижче, ніж минулого року в ці самі періоди. Таким чином, за червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше, ніж отримали б при фактичному тарифі «Роттердам+».

«Всього за 2 квартал 2019 року за фактичної формули «Роттедам+» тарифна виручка була б на 3 млрд грн більша. Якщо чесно, то деякі вугільні електростанції в червні будуть навіть збитковими, ну нічого, доведеться також затягнути пасок», - зазначив Герус.

Довідка УНІАН. Формула «Роттердам+» була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії». Відповідно до неї, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку мала усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбутися Україні проблем з нагромадженням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом.