ПАРЄ проголосувала за повернення делегації РФ / фото Council of Europe, Ellen Wuibaux

Українська делегація вирішила зупинити роботу у Парламентській асамблеї Ради Європи на знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму.

Читайте такожЗеленський відреагував на скандальне рішення ПАРЄ повернути делегацію РФ

Це рішення вже ухвалене і буде оголошене ближчим часом, повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

Після оскарження повноважень російської делегації та зупинки автоматичного призначення Слуцького віцепрезидентом ПАРЄ українська делегація спільно залишила сесійну залу і не братиме участь у подальших дебатах до кінця дня.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні, 25 червня, вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі Асамблеї без виконання жодних умов, які стосуються відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, у тому числі припинення окупації Криму та окремих частин Донбасу.

Сьогодні, 25 червня, українська делегація оскаржила рішення ПАРЄ щодо повернення делегації РФ до сесійної зали.