У МЗС назвали рішення ПАРЄ поразкою європейського парламентаризму / фото УНІАН

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця назвав рішення про повернення російської делегації до Парламентської асамблеї Ради Європи поразкою європейського парламентаризму і втратою ПАРЄ свого авторитету.

Про це Кислиця написав у Facebook.

Читайте такожЗеленський відреагував на скандальне рішення ПАРЄ повернути делегацію РФ

Відео дня

"Позбавивши себе можливості застосовувати найбільш дієві санкції, Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці, а відтак і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи, у тому числі в Російській Федерації", - заявив він.

За словами Кислиці, "прикро констатувати сьогодні, коли Рада Європи відзначає свою 70-ту річницю, що її Парламентська асамблея втратила свій авторитет, і організація більше не може відігравати роль, якою її наділили батьки-засновники". За його словами, МЗС України послідовно виступало проти такого сценарію, і ця позиція залишається незмінною.

"Незважаючи не те, що сьогодні ми стали свідками поразки європейського парламентаризму, моральна перемога залишається за тими країнами, які не підтримали руйнівні рішення в Раді Європи. Це були саме ті країни, які у своїй нещодавній історії або були окуповані СРСР, або сьогодні потерпають від російської окупаційної влади, яка продовжує здійснювати агресію і вбивати їхніх громадян. І саме вони достойні вважатися справжніми захисниками цінностей тієї Європи, до якої належить Україна", - наголосив заступник міністра закордонних справ.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

Сьогодні, 25 червня, вночі ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

Ухвалення резолюції створює можливість для зняття санкцій з російської делегації. Тепер делегація РФ зможе брати участь у роботі Асамблеї без виконання жодних умов, які стосуються відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, у тому числі припинення окупації Криму та окремих частин Донбасу.