Володимир Цемах / REUTERS

Депутат Європейського парламенту від Нідерландів Каті Пірі назвала "тривожним" звільнення з-під варти в Україні екс-бойовика, колишнього «командувача ППО Слов’янської бригади ДНР» Володимира Цемаха.

Читайте такожФігурант справи про збиття МН17 Цемах повернеться на окупований Донбас - прокурор (відео)

Депутат нагадала, що Цемаха прагне допитати слідча група, яка розслідує знищення авіалайнеру рейсу MH17.

Відео дня

"Звільнення підозрюваного, якого прагне допитати міжнародна слідча група (яка розслідує збиття літака Boeing рейсу MH17 влітку 2014 року в небі над Донбасом. - ред.), викликає тривогу", - цитує DW коментар Пірі.

Парламентар зауважила також, що їй невідомо про будь-які слідчі дії або допити Цемаха, які б здійснювали фахівці міжнародної слідчої групи. 

Каті Пірі стала одним з 40 євродепутатів, які звернулися до президента України з письмовим проханням не вносити Цемаха в список осіб, котрі підлягають обміну полоненими з РФ. Парламентарі вказували на важливість Цемаха для міжнародного слідства, що розслідує обставини катастрофи MH17.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня на тимчасово окупованій території Донецької області, у місті Сніжному, СБУ затримала колишнього зенітника «ДНР» Цемаха у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17. Його утримували під вартою.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускали, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком цих подій. У Bellingcat переконані, що арешт Цемаха може мати істотний вплив на розслідування Спільної слідчої групи.

Наприкінці серпня засновник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс припустив, що Цемах включений в список на обмін утримуваними особами між Україною та РФ.

Сьогодні, 5 вересня, Київський апеляційний суд ухвалив рішення змінити Цемаху запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.