Огризко дав пораду керівництву країни щодо перемовин з РФ / фото УНІАН

Замість т.зв. "формули Штайнмайера" владі України потрібно просувати власну стратегію зі звільнення Криму і Донбасу.

Таку пропозицію озвучив міністр закордонних справ України в 2007-2009 роках Володимир Огризко, передає «Обозреватель». Він пояснив, що у Києва та Москви абсолютно протилежні трактування "формули Штайнмайера", що і призвело до патової ситуації.

Читайте такожПосол розповів про особисту бесіду зі Штайнмаєром на тлі розмов про його "формулу"

Відео дня

"Ми весь час оперуємо якимись формулами: то Штайнмайера, то Москва нам щось підкине. У нас має бути своя чітка і зрозуміла ідея, яку ми повинні просувати. А то виходить, що ми постійно відповідаємо на тиск, погрози, шантаж тощо", – заявив Огризко.

Дипломат наголосив, що зараз країна-агресор намагається диктувати Україні умови, хоча має бути навпаки.

"Ми напали на Росію? Ми окупували у неї частину території? Чи як? Яка логіка такої тактики переговорів? Правда за нами. Бог за нами. Тому ми повинні вести вперед, а не відповідати на закиди агресора", – переконаний Огризко.

На його думку, проблема з "формулою Штайнмайера" полягає в тому, що Росія й Україна розуміють її зовсім по-різному.

"Росія вважає, що "формула Штайнмаєра" – це вибори без відведення російських військ із території Донбасу. А ми вважаємо, що вибори можливі тільки після відведення російських військ із території Донбасу. Ось перший блок, через який ми не перескочимо", – пояснив він .

"Поки у нас не буде чіткого розуміння – доти ситуація буде патовою. І всі ці зустрічі та розмови будуть тільки розмовами", – констатував екс-міністр.

Коментуючи слова чинного глави МЗС Вадима Пристайка про "формулу Зеленського", Огризко зазначив: "Буду дуже радий, якщо вона є. І якщо українська громадськість і ЗМІ зможуть її почути, обговорити і зробити свої висновки".

Дипломат також звернув увагу, що Мінські угоди – це просто домовленості, які навіть не ратифіковані Україною. Тому він порадив керуватися в цьому питанні виключно міжнародним правом, яке передбачає відповідальність агресора за свої дії і право країни на самооборону.