Майк Помпео / REUTERS

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявляє, що Америка продовжить підтримувати Україну попри ситуацію навколо телефонної розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляє Голос Америки, про це Помпео сказав у середу в Римі на прес-конференції, проведеній спільно з міністром закордонних справ Італії.

Так, Помпео став на захист політики США стосовно України і заявив, що телефонна розмова відбулась "у загальному контексті" стратегічних пріоритетів протистояння російській агресії та допомоги Україні у викоріненні корупції. За словами держсекретаря, він був присутнім під час зазначеної телефонної розмови двох президентів.

Відео дня

"Я був держсекретарем вже півтора року. Я знаю чітко, якою є політика Америки стосовно України. Вона відзначається постійністю і ми продовжимо просувати ці результати", - заявив він.

"Саме на цьому зосереджувалась наша команда, включаючи посла Волкера - усунення загрози від Росії для України, допомога українцям у викоріненні корупції в уряді і допомога новому урядові в Україні у розбудові нової потужної економіки. Цим займались посадовці Державного департаменту, який мені випала честь очолювати, і ми продовжимо це робити навіть попри цей шум", - сказав Помпео.

Читайте такожNew York Times: Після Зеленського президент США почав тиснути на прем’єра Австралії

Як повідомляв УНІАН, телефонна розмова Трампа і Зеленського відбулась 25 липня.

Між Білим домом і Конгресом розгорівся скандал після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулося 25 липня. У стенограмі йшлося про те, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.