В Естонії поскаржилися на українців / flickr.com/photos/bewellandthrive

Міністр внутрішніх справ Естонії, голова консервативної партії EKRE МартХельме заявив, що Естонія не буде приймати мігрантів, а також поскаржився на проблеми з мігрантами з України.

Читайте такожСША скасовують візи для громадян Польщі

Як повідомляє естонський мовник ERR, таку заяву Хельме зробив на зустрічі глав МВС країн-членів ЄС у Люксембурзі. Міністри обговорювали проблеми міграційної політики.

Відео дня

Так, Німеччина, Франція, Італія і Мальта раніше домовилися про добровільну систему, за якої країни приймають того, хто клопочеться про притулок протягом чотирьох тижнів після його прибуття в Європу і перевіряють обґрунтованість його клопотання. Після цього мігранта або приймають, або висилають в країну походження.

Як розповів Хельме журналістам, на зустрічі в Люксембурзі більшість європейських країн показали небажання приймати нових мігрантів, і швидше готові запропонувати тільки технічну допомогу.

"Я теж сказав у своєму виступі, що ми розуміємо ті країни, але наші можливості приймати [тих, хто просить притулку] взагалі не йдуть в розрахунок. Я не буду приєднуватися до цієї ініціативи ані формально, ані неформально, але ми готові проявити солідарність у вигляді технічної і експертної допомоги", - сказав міністр.

За його словами, Естонія зараз стикається з дуже сильним напливом мігрантів зі сходу, з республік колишнього СРСР.

"Якщо подивитися, то ті, хто просять про притулок, прибувають до нас найбільше не з Близького Сходу чи Африки, а з України. На другому місці Грузія, потім Молдова і тільки потім Афганістан і подібні країни", - зазначив Хельме.

За словами Хельме, в Естонії досить проблем з іммігрантами, а країни Південної Європи не вважають це проблемою.

"У нас і зараз труднощі з цим імміграційним тиском, і ми не бачимо особливого розуміння стосовно нас. Українці швидше інтегруються в російськомовну громаду, і для нас це культурна і демографічна проблема. Навіть якщо хтось каже, що це не проблема, то насправді це дуже серйозна проблема. А якщо ми почнемо відкривати ще другий і третій фронт, приймати з Латинської Америки, Венесуели, Близького Сходу та ще з західно-африканських країн на південь від Сахари, то нам сил не вистачить", - вважає глава МВС.

"Для запобігання приходу до нас людей, яких ми не в змозі і не хочемо прийняти, ми маємо посісти таку позицію, що це відомо, що ми давно заявили свою думку. До тих пір поки ми, тобто EKRE, входимо в уряд, Естонія приймати іммігрантів не буде", - уклав він.

Раніше Март Хельме розпорядився з'ясувати, чи можна скасувати безвізовий режим для громадян України, які приїжджають в Естонію.

За словами Хельме, представити парламенту відповідні законодавчі ініціативи він має намір вже цієї осені. Він додав, що лідери EKRE припускали: тільки Україна отримає безвізовий режим з ЄС, вона стане "троянським конем".

"Троянським конем зокрема і для Росії, тому що ті, хто приїжджають сюди, не стільки українці, росіяни зі сходу України, зросійщені українці або просто гомо-советікуси. Цей міграційний тиск зі сходу на нас дуже сильний, і він продовжує посилюватися", - підкреслив Хельме.