REUTERS

Усі матеріали щодо кримчан у рамках російських «справ Хізб ут-Тахрір» передані у міжнародні суди.

Про це в ефірі Радіо Крым.Реалии повідомила заступник постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева.

Читайте такожУ Мінську вчора обговорювалася реалізація "формули Штайнмаєра" на Донбасі – Сайдік

Відео дня

Україна вважає дані справ незаконними й розглядає як переслідування кримчан з боку російської влади.

«Усі ці матеріали передаються у всі міжнародні судові інстанції, зокрема у міжнародний суд ООН. Однозначно, ми кваліфікуємо дані переслідування не як начебто терористів, а, насамперед, як переслідування за етичною і релігійною ознаками. Однозначно, це треба кваліфікувати як злочини проти людяності», – сказала Ташева.

Як повідомляв УНІАН, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада виніс вирок шістьом фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, зокрема активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". 27-29 березня російськими силовиками були затримані 23 кримських татарина, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані кримські татари Раім Айвазов і Ескендер Сулейманов, яких слідчі також включили в провадження цієї кримінальної справи.

Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт вивезли до РФ. Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

12 і 13 серпня суд продовжив їм строки арештів до середини листопада. 23 вересня п'ятнадцятьох фігурантів другої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з РФ до Криму для впізнання засекреченим свідком.