REUTERS

У четвер, 14 листопада, об'єднана слідча група (JIT) опублікувала нові телефонні перехоплення, з яких випливає, що Росія повністю контролювала процес вторгнення на територію України.

Про це повідомляє The Insider.

Згідно з опублікованими переговорами, вторгнення контролювалося Москвою як у військовому сенсі (направляли військових і зброю через ФСБ і ГРУ), так і в політичному (направляли з Москви керівників для так званих «ДНР» і «ЛНР»).

Відео дня

«Вплив Російської Федерації поширювався на адміністративні, фінансові та військові питання «ДНР». У липні 2014 року керівництво «ДНР» практично щодня дзвонило представникам Росії... Розмови відбувалися, в основному, за допомогою телефонних апаратів, наданих ФСБ», - йдеться в повідомленні JIT.

Читайте такожСправа МН17: бойовик Цемах вже ставить умови Нідерландам

У слідчій групі стверджують, що все це відіграє важливу роль у контексті того, як в «ДНР» з'явився «Бук», з якого збили «Боїнг».

Вплив Кремля на процеси у «ДНР» підтверджується безліччю перехоплень. Приміром, публікується перехоплення розмови ватажка «Радміну ДНР» Олександра Бородая від 3 липня 2014 року, в якому він говорить:

«Ну, у вас плани, що далеко йдуть, а в мене - ні. Я виконую накази та захищаю інтереси виключно однієї держави - Російської Федерації. Ось, власне, і все», - заявляє Бородай.

До речі, з одного перехоплення випливає, що Бородай був не радий тому, що Кремль доручив йому стати главою «ДНР»:

- Значить, у нас тут, бл**ь, «про**баний захід», в лапках, державної значущості. Будемо сьогодні уряд ставити. Значить до тебе наступна вказівка, порада - ви сидите, тихесенько, не висовуєтесь, якщо тобі дзвонять за коментарями, кажеш, що підтримуєш. Мені, бл**ь, сюрприз влаштувало місто Москва, розміром, бл**ь, з є**ний карась. Ти знаєш, хто буде прем'єр-міністром у нас, Сергію?

- Не важливо.

- Мені важливо, бл**ь. Тому що це я буду, бл**ь! А я, бл**ь, є**л це все!

В іншій розмові, на початку липня 2014 року, бойовик з позивним «Монгол» повідомляє коменданту Макіївки, що «прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу», уточнюючи, що ці люди «викидають на**й місцевих польових командирів з підрозділів», а «москвичі» візьмуть командування.

JIT також публікує фрагмент епічної розмови між бойовиком «Монголом» і «Шерифом», який відбувся 18 липня 2014 року:

- І ми сьогодні... безпосередньо... вже тиждень... всі... в Москву, і назад ми отримуємо команди.

- І я теж отримую команду з Москви. Те ж саме.

- Але у вас, у вас, у вас ФСБ? Так?

Читайте такожКатастрофа MH17: уряд Нідерландів пояснив, як розслідуватиме "роль України"

- Так.

- У нас ГРУ. Ось і вся відмінність.

- Я про це знаю прекрасно.

JIT зазначає, що найчастіше бойовики обговорювали з Кремлем питання шифрованим зв'язком, наданим ФСБ. Проблема в тому, що сам шифрований зв'язок вони обговорювали за звичайним зв'язком.

Також, за даними слідчої групи, ключові фігури в «ДНР» регулярно передзвонювалися за «серією» телефонних номерів, у яких перші дев'ять цифр були однаковими, відрізнялися лише останні дві цифри.

Ряд дзвінків дає уявлення про те, як відбувалося політичне управління з Кремля. Наприклад, у розмові Владислава Суркова з Олександром Бородаєм (якого поставили на посаду ватажка «ДНР»), путінський радник дає розпорядження про те, як повинні бути влаштовані силові структури «ДНР».

Як повідомляв УНІАН, Нідерланди у спробі додатково вивчити роль України у катастрофі MH17 не ставлять під сумнів висновки Спільної слідчої групи (JIT).