На Майдані проходить віче "Червоні лінії" / фото: Цензор.нет

На Майдані Незалежності у Києві напередодні "нормандського саміту" люди зібралися на віче "Червоні лінії".

Читайте такожУ Зеленського окреслили першочергові кроки під час зустрічі "нормандської четвірки"

Віче скликали три політичні сили - "Європейська Солідарність", "Голос" і "Батьківщина". Організатори акції закликають перед зустріччю "нормандської четвірки" нагадати владі про "червоні лінії", за які не допустимо переступати у переговорах під час зустрічі у "нормандському форматі".

Вимоги учасників протесту: жодних компромісів щодо унітарної держави і федералізації, щодо європейського та євроатлантичного курсу, щодо деокупації і повернення Криму.

Також на акції вимагають не вчиняти жодних політичний дій, зокрема виборів на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном, а також не робити зупинок у міжнародних судових процесах проти Росії.

Як повідомляв УНІАН, зустріч у "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція та РФ) заплановано на 9 грудня. Це перша подібна зустріч з осені 2016 року.

Про підготовку нового «нормандського саміту» стало відомо ще в серпні. Росія висунула свої умови його проведення: розведення сил і засобів в трьох зонах на Донбасі (Станиця Луганська, Петровське, Золоте), а також "фіксація" в правовому сенсі "" формули Штайнмаєра ". Зеленський заявляв, що розраховує на зустріч до кінця вересня.

Після розведення сил в обумовлених ділянках організація саміту затягувалася. У підсумку, проведення зустрічі призначили на 9 грудня. Восени сталась низка акцій протесту проти реалізації так званої «формули Штайнмаєра». Активісти звинувачували президента в «капітуляції».

Спікер Ради Дмитро Разумков сьогодні заявив, що на переговорах «червоні лінії будуть дотримані, а наші території - повернуті».