Разумков прокоментував питання розслідування справ Майдану / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков сподівається, що Державне бюро розслідувань ( ДБР) зможе до кінця розслідувати справи Майдану.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив в ефірі телеканалу «Україна» в неділю ввечері.

Читайте також"До нього є питання": у "Слузі народу" анонсували розслідування проти голови ДБР Труби

Відео дня

«Я сподіваюся, що всіма тими інструментами, якими ДБР буде наділено, їм вистачить і політичної позиції, і правової позиції, і громадянської позиції, щоб довести ці справи до кінця», - сказав він.

При цьому Разумков зауважив, що пройшов дуже великий проміжок часу, і «далеко не всі бажали дійсно розслідувати ці події».

«Я розумію, що частина доказів була втрачена, частина, мабуть, була знищена», - припустив спікер. При цьому він додав: «Я не впевнений, що була дійсно належна, в тому числі політична позиція щодо цих розслідувань».

Голова ВРУ сподівається, що «оновлення системи, зміна підходів, як у ВРУ, так і в інших інституціях дасть змогу розслідувати цю справу. І все ж таки ми побачимо ті результати, на які очікує суспільство , фактично з 2014 року».

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (реєстраційний номер 2116).

За це рішення проголосували 250 народних депутатів и. Водночас за поправку, яка стосувалася справ Майдану, проголосували 334 народні депутати.

В Прикінцевих та перехідних положеннях закону передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури, прокурори можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу до Державного бюро розслідувань, але не пізніше 11 січня 2020 року.

При цьому зазначається, якщо ці слідчі, прокурори проводили досудове розслідування або здійснювали процесуальне керівництво (не менше чотирьох місяців поспіль входили до складу груп слідчих або прокурорів) у кримінальних провадженнях щодо подій, які мали місце під час мирних акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, що підлягають передачі за підслідністю до ДБР.