Фігурант справи MH17 Цемах буде скаржитися на Україну в ЄСПЛ / REUTERS

Колишній бойовик «ДНР» та фігурант справи про знищення авіалайнера рейсу MH17 Володимир Цемах подав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) скаргу проти України та Нідерландів.

Читайте такожСправа МН17: у Росії розповіли, чому не хочуть віддавати Нідерландам Цемаха

Про це повідомляє російське агентство ТАСС, посилаючись на адвоката Цемаха Анатолія Кучерену. За його словами, скарга стосується дій правоохоронців України та Нідерландів.

Відео дня

"Я подав скаргу до ЄСПЛ в інтересах Цемаха. Поки більшої інформації у мене немає, чекаємо подальшого розвитку подій", - сказав Кучерена.

За його словами, у скарзі Цемах звертає увагу на «обставини його викрадення» і утримання в СІЗО в Києві, а також нібито застосування до нього в камері психотропних препаратів.

"Все це кричущі порушення прав людини", - сказав Кучерена.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня Україна передала Росії фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг" рейсу MH17 Володимира Цемаха згідно з умовами обміну полоненими. Пізніше стало відомо, що він повернувся в "ДНР".

Прокуратура Нідерландів надіслала запит на тимчасовий арешт Цемаха в російські компетентні органи 7 вересня 2019 року з метою екстрадиції в Нідерланди. 2 грудня 2019-го прокуратура Нідерландів заявила, що Росія свідомо дозволила бойовику Володимиру Цемаху виїхати з країни, щоб не видавати його слідству.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня в місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17. У міжнародній групі розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття "Боїнга" і був свідком тих подій.

Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі в діяльності "ДНР" і в організації теракту, в результаті якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії.