В Раді зареєстрували законопроект про криміналізацію сепаратних перемовин з країною-агресором / Ілюстрація REUTERS

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони сепаратних переговорів з представниками держави-агресора (№2612).

Читайте такожПутін хоче, аби його кум представляв Україну на наступному "нормандському саміті"

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Відео дня

Його авторами є депутати від "Голосу" Святослав Вакарчук, Андрій Осадчук та депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв.

Законопроектом пропонується у Кримінальному кодексі України, у статті про державну зраду, прописати, що те саме діяння, вчинене шляхом вступу, без належного уповноваження органів державної влади України, в переговори з питань внутрішньої, зовнішньої політики України з посадовими особами іноземної держави, визнаної Верховною Радою України агресором, карається позбавленням волі на строк від 13 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

При цьому зазначається, що діяння, передбачені цією частиною, не вважаються держзрадою, якщо вчинені з дозволу, за підтримки чи за згодою органів держвлади України задля забезпечення життя, здоров’я, звільнення заручників і військовополонених, що утримуються іноземною державою, визнаною Верховною Радою агресором.

Крім того, у законі "Про Службу безпеки України" пропонується встановити, що СБУ відповідно до своїх основних завдань зобов'язана у межах визначеної законодавством компетенції вживати заходів для запобігання та протидії вступу, без належного уповноваження органів державної влади України, в переговори з питань внутрішньої, зовнішньої політики України з посадовими особами іноземної держави, визнаної Верховною Радою України агресором.

Також у законі "Про телебачення і радіомовлення" законопроектом пропонується встановити, що не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, що виправдовує злочин агресії проти України та/або окупації території України.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення може ухвалити рішення про стягнення з телерадіоорганізацій штрафу в розмірі 25% від ліцензійного збору за заклики до насильницької зміни конституційного ладу України, поширення інформації, що виправдовує злочин агресії проти України та/або окупації території України.

Нагадаємо, в липні цього року кум Путіна Віктор Медведчук і співголова партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрій Бойко зустрілися в Москві з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим.