Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявляє, що станом на сьогодні не надходили пропозиції щодо змін до закону про державну мову.

Як передає кореспондент УНІАН, про це спікер повідомив в інтерв'ю на каналі "Україна 24", відповідаючи на запитання щодо можливих змін до закону про мову.

"Станом на сьогодні пропозиції по змінах до законодавства поки що до Верховної Ради не надходили", - сказав Разумков.

Відео дня

На уточнення, чи запущений процес аналізу відповідного закону, спікер висловив думку, що "багато законодавчих ініціатив іде з Офісу президента, там достатньо глибокий аналіз тих чи інших законодавчих ініціатив, прийнятих і не прийнятих, а іноді й заветованих законів, які повертаються до Верховної Ради".

"І я думаю, що і з приводу цього питання також ми будемо бачити фідбек (відгук)", - сказав Разумков.

Читайте такожЧерез два-три роки за умисне ігнорування української мови в публічному просторі будуть штрафувати - мовний омбудсмен

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його підтримали 278 народних депутатів.

16 липня він набув чинності.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Відповідно до закону, в Україні буде створено Національну комісію зі стандартів державної мови, а також працюватиме уповноважений із захисту державної мови.

Закон передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова. При цьому особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних навчальних закладах для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини України.

6 грудня Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо мовного закону. Згідно з документом, закон не встановлює належного балансу між українською мовою та мовами меншин. Комісія закликала українську владу відтермінувати втілення положень мовного закону до прийняття закону про національні меншини.

10 грудня уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова заявила, що влада прислухається до рекомендацій Венеційської комісії, зокрема, буде підготовлено закон про нацменшини.