REUTERS

Наразі тривають постійні консультації українських та іранських експертів щодо повернення в Україну "чорних скриньок" літака Boeing-737 компанії "Міжнародні авіалінії України", що було збито поблизу Тегерана 8 січня.

Про це йдеться у заяві секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, оприлюдненій на сайті РНБО.

Зокрема, Данілов звернувся до іноземних та вітчизняних засобів масової інформації з проханням займати виважену та відповідальну позицію стосовно висвітлення цього питання.

Відео дня

"Перемовини складні і напружені. Інформаційний ажіотаж, маніпуляції навколо цієї теми, поширення неперевіреної інформації значно ускладнюють переговорний процес і можуть негативно вплинути на його результативність. Наполегливо закликаю ЗМІ під час висвітлення питання повернення "чорних скриньок" користуватися офіційною інформацією українських органів влади, яку надаватимуть в залежності від досягнення домовленостей з іранською стороною", - заявив він.

Раніше агентство Reuters повідомило, що Іран сам намагається проаналізувати дані бортових самописців збитого їхньою ракетою українського пасажирського літака і поки не має наміру передавати "чорні скриньки" іншій країні.

"Ми намагаємось прочитати "чорні скриньки» тут, в Ірані. В іншому випадку наші варіанти – це Україна та Франція, але поки що не ухвалено рішення про направлення їх в іншу країну", - заявив директор з розслідування нещасних випадків в Іранській організації цивільної авіації Хасан Резайфар.

Читайте такожВ СБУ і РНБО називають пріоритетом розслідування катастрофи літака МАУ в Ірані

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. Пасажири і екіпаж загинули.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

В Іран була направлена експертна група з України.

11 січня президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

17 січня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Іран погодився передати "чорні скриньки" Україні.